Profikra bízzák a városmárkát

Sokkal jobban akar figyelni Nagyvárad brandjére a városvezetés. Fotó: Alexandru Nițescu
Sokkal jobban akar figyelni Nagyvárad brandjére a városvezetés. Fotó: Alexandru Nițescu
Sokkal jobban akar figyelni a város brandjére a nagyváradi vezetés, ezért az adminisztráció az APTOR révén külön cégre bízná a kérdést. Az együttműködés december 1-jén indult.

A Brandient nevű céget szerződteti a Nagyváradi és Régióbeli Turizmusfejlesztési Szövetség (APTOR) arra, hogy megerősítse és koherensebbé tegye a város márkáját, idegenforgalmi célpont voltát. A két fél közösen tudatta, hogy december 1-jén indult az együttműködés és májusig dolgoznak ki ötleteket, amiket akkor mutatnak be. Arra is figyelnek, hogy az egész megfeleljen a nyilvános projektekre vonatkozó törvényeknek, továbbá a cég egy önkéntes bónuszt is kínált a városnak. Közös közleményük szerint minden városnak a márkája korszerű stratégiai kérdés, a település, a lakói, a turisták, valamint a befektetők viszonyrendszerében, ugyanis mindez összefüggésben áll a városfejlesztéssel. Minél jobb a ilyesmi promoválása, annál jobban kihasználható az adott város gazdasági és társadalmi potenciálja. Aneta Bogdan, a Brandient vezetésének képviselője elmondta: aggasztó méreteket ölt Románia lakosságának fogyása és szerintük „az erős vezetői csapatok jelentik az egyetlen megoldást a települések és régiók fejlődésére, befektetők és turisták bevonzására, ami még a fiatalok kivándorlását is lassíthatja, márpedig ilyen vezetése van Ilie Bolojan révén Váradnak, amely város az utóbbi években intelligens irányításáról és előrelátó projektjeiről lett ismert”.

Népszerűsítési projekt

A komolyabbra fordítandó népszerűsítési projektet a város részéről Mihai Jurca, az APTOR vezetője fogja koordinálni, és lesz egy vezetőtanács is, amelynek tagjai a helyi vállalkozások, az oktatás, a kultúra, a művészet, a fiatalok, az egyházak és a véleményformálók képviselői lesznek. Jurca elmondta: mint ismeretes, ez év elején már volt egy próbálkozás a város márkájának koherensebbé tételére, akkor nyilvános pályázat volt, de végül nem hirdettek nyertest, mert egyik projekt sem volt stratégiailag meggyőző. Azóta rájöttek, hogy a brandépítés nem is oldható meg nyilvános pályázat révén, ezért fordultak inkább profikhoz a témakörben.

Most több lépcsős folyamat indul el: először konzultálnak az előbb említett csoportok képviselőivel, aztán a kidolgozandó márka ideológiai hátterét és látványtervét készítik el, aztán lesznek meg az első dizájntervek. A bevont cég részéről a csapatot két felelős irányítja majd, Aneta Bogdan és Cristian Kitt Paul. Maga a Brandient 16 éve működik, szakértője a különféle brandek kidolgozásának, több díjat is nyert e témakörben. A cégnek vannak irodái Bukarestben és Szingapúrban is, és számos témakörben tevékenykedő tanácsadót, valamint márkadizájnert foglalkoztat. Várad esetében tehát tavaszra ígérnek konkrétumokat.

 

Szeghalmi Örs