Problémák a helyi adózással

Szabó Ödön parlamenti képviselő. A szerző felvétele
Szabó Ödön parlamenti képviselő. A szerző felvétele
Csütörtökön délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témáról beszélt, melyek egyaránt adóügyi vonatkozásúak voltak.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: az új adótörvénykönyv, illetve ennek alkalmazási metodológiái nem egyértelműek, és ez problémát jelent például a helyi adók kiszámításánál, mert igazságtalansághoz vezet. Több településről ugyanis olyan visszajelzéseket kapott, miszerint noha a helyi tanácsok nem emelték az adókat, sőt, a beltelkek kiszámítási együtthatója kisebb mint korábban, mégis duplán, vagy háromszor annyi adót kell fizessenek az érintettek, mint eddig, egyes esetekben akár 175 vagy 255 százalékkal is nőttek a terhek.

Konkrét példák

A honatya két konkrét példát is említett, az egyik esetben például a szóban forgó személy 2015-ben összesen 202 lej adót kellett fizessen, majd miután átsorolták a megművelhető kertterület egy részét is az udvarral rendelkező, illetve beépített beltelek kategóriába, idén előbb január 8-án azt közölték vele, hogy immár 622 lejt kell fizessen, majd január 18-án korrigáltak, és 344 lejt számoltak ki neki helyi adóként.
„Beépített területnek veszik az udvart is, viszont nagyon esetben ennek háta mögött kert is van, ami belteleki szántónak minősül. Az új törvény értelmében pedig, noha a kert nincs építve, mégis levesznek belőle 400 négyzetmétert, és a beépített udvar kategóriába sorolják, ami egy sokkal magasabb adókategóriát, illetve szorzót eredményez. Az én olvasatomban rosszul határozzák ezt meg, az kellene inkább legyen, hogy akinek nincsen 400 négyzetméter udvara és beépített területe, de van még a tulajdonában beltelke, illetve szántója, az minimum 400 négyzetméterig kelljen fizessen épített udvar, illetve ingatlan utáni telekadót” – magyarázta. Ezért azt kérdezte a pénzügyminisztériumtól: tekintettel arra, hogy a fiskális kötelezettségek nem teljes és nem időben való teljesítése büntetést von maga után, milyen intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy a törvény előírásait korrekt módon alkalmazzák a jóhiszemű adófizetők esetében? A képviselő ugyanakkor felvetette annak lehetőségét, hogy amennyiben nem kap kedvező választ a szaktárcától, akkor azt javasolja majd, hogy megoldásként a kistérségeket zónásítsák, és a bizonyos kritériumok alapján minősített területek kerüljenek alacsonyabb adósávba. Azonban ha az önkormányzatok meg is hozzák ezt a döntést, a kisebb adózás csak a jövő évtől léphet életbe.

Adóamnesztia

A másik téma azon kismamák adóamnesztiájára vonatkozott, akik többnyire független tevékenységekből jövedelemre tettek szert, az esetek zömében a járandóságuknál kisebb összegre, mégis korábban arra kényszerítették őket, hogy visszafizessenek a szerzett jövedelmüknél sokkal nagyobb pénzmennyiséget. A honatya közbejárására azonban végül elismerték, hogy nekik volt igazuk, azonban most hiába kérik vissza a pénzüket, mert nem kapják. Bihar megyében mind a 64 kérvényüket elutasították, Besztercében viszont 97 folyamodványt pozitívan bíráltak el, és csak 10-et löktek vissza. A képviselő interpellációjára azt a választ kapta a miniszter asszonytól, hogy az elutasítottak „tendenciózusan nem vallották be” jövedelmüket. A valóság szerinte viszont az, hogy az adóhatóságnak bejelentették. „Mi kell még ahhoz, hogy a kifizetési ügynökség (AJPS) belássa, hogy tévedett? Mondassék ki, hogy az adóhivatal is a román államot képviseli?” – fogalmazott Szabó Ödön.

Ciucur Losonczi Antonius