PRM bizonyíték a választási csalásra

PRM bizonyíték a választási csalásra
Románia – A Nagyrománia Párt (PRM) állítja, hogy bizonyítékai vannak az EP választásokon elkövetett csalásokra, és kérni fogja a választás megismétlését.

A PRM vezetősége állítólag rájött az EP választási  csalás nyitjára: az RMDSZ-nek 24 megyében több szvazata van, mint az ott élő magyarok száma, ezért csütörtökön hivatalosan értesítik az ombudsmant, kérik a választási eredmények megsemmisítését és új választás kiírását. A PRM által kiadott szerdai közlemény szerint a következő megyékben gyanús az RMDSZ-re leadott szavazatok száma: Arges, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea, mert ezekben az RMDSZ több szavazatot kapott, mint a 2002-es népszámlálás alkalmával ott azonosított magyarok száma.

A párt vezetősége bejelentette, hogy november 29-én, csütörtökön hivatalosan értesíti az Ombudsmant, melyben tiltakoznak az egész EP váalasztás eredménye ellen és kérik a szavazás megismétlését. A Törvény szerint a választáson részt vevő politikai pártok, kisebbségi szervezetek és független jelöltek az urnazárástól számított legtöbb 48 órán belül kérhetik az eredmények megsemmisítését a Központi Választási Irodától választási csalás esetén. Egy ilyen kérést legkésőbb november 27-ig, keddig lehetett volna előterjeszteni alapos indoklással és a bizonyítékok bemutatásával. A PRM azért háborog, mert a végső eredmények szerint mindössze 4,15 sázalék szavazatot kapott, ami nem elég ahhoz, hogy képviselőt küldhessenek az Európai Parlamentbe.