Pristina részvételéről döntöttek

Pristina részvételéről döntöttek
Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó tárgyalóküldöttsége pénteken Brüsszelben arról, hogy milyen formában vehet részt Pristina a balkáni regionális együttműködést segítő fórumokon.

 

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos bejelentette, hogy megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó tárgyalóküldöttsége pénteken Brüsszelben arról, hogy milyen formában vehet részt Pristina a balkáni regionális együttműködést segítő fórumokon. A háromnapos tárgyalást követően született megállapodás növeli az esélyeit annak, hogy az EU-tagországok vezetői kedvező döntést hoznak Szerbia uniós tagjelölti státusának megadásáról. Az egyezség szerint Koszovó teljes jogú résztvevőként jelen lehet a térségi kooperációval foglalkozó fórumokon, konferenciákon, de ez nem értelmezhető úgy, hogy Szerbia elismerte volna korábbi tartományának függetlenségét. Koszovó nevéhez ugyanis a fórumokon közzétett minden dokumentumon lábjegyzetet csatolnak majd, és ez egyszerre utal egy ENSZ BT-határozatra, amelyben nem említik a tartomány függetlenségét, és kimondják, hogy Koszovó végső státusáról két- vagy többoldalú tárgyalások útján kell megállapodni, valamint egy hágai nemzetközi bírósági ítéletre, amely jogilag szabályosnak minősíti Koszovó függetlenségének kinyilvánítását. Megállapodtak Brüsszelben a Koszovót Szerbiától elválasztó „adminisztratív vonalak” és átkelőhelyek integrált ellenőrzéséről is. Ashton és Füle úgy értékelte, hogy a brüsszeli tárgyaláson elértek fontos előrehaladást jelentenek a térség stabilitása szempontjából, és így jelentőségük kiemelt az Európai Unió szempontjából is. Mint fogalmaztak, a megállapodások mutatják a két fél elkötelezettségét is közös európai jövőjük iránt. Az EU-tagországok vezetői az eredeti tervek szerint tavaly decemberben adták volna meg a tagjelölti státust Szerbiának. Ennek feltételeit azonban akkor mégsem látták teljesültnek, különös tekintettel éppen a két fél között, azon belül is a koszovói határövezetben uralkodó feszültségre. Ezért az állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy március eleji találkozójukon ismét foglalkoznak a kérdéssel.

 

Románia akadékoskodik

Románia megakadályozza, hogy Szerbia EU-tagjelölti státust kapjon, ha Belgrád nem hoz konkrét intézkedéseket a vlach kisebbség helyzetének javítására – közölte pénteken honlapján a Danas című szerb újság az ország vezetéséhez közel álló forrásra hivatkozva. A szerb vezetés diplomáciai csatornákon, csütörtökön késő délután kapta meg az erről szóló értesítést, s úgy döntött, hogy azonnal intenzív párbeszédet kezd – a Szerbiával szemben egyébként barátian viselkedő – Romániával.