Prioritás marad az autópálya

Prioritás marad az autópálya
Nagyvárad- Péntek este a váradi Ady Kulturális Központban küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Többek közt Cseke Attila parlamenti képviselő is felszólalt s díjakat is átadtak.

Felszólalásában Cseke Attila parlamenti képviselő Bethlen Gábor azon közismert mondatát idézte, miszerint nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg lehet tenni, amit lehet, mert szerinte ez jellemezte az RMDSZ elmúlt 25 évét. Ugyanakkor úgy vélekedett: az RMDSZ kétfajta eredményt tud felmutatni, úgy megyei, mint országos szinten: látványosakat vagy anyagiakat, melyek a mindennapi életet jobbá és könnyebbé teszik, valamint amikor valami olyasmit sikerült megakadályoznia, aminek negatív következménye lett volna a magyar közösségre nézve. Hangsúlyozta: a tavalyi év egyik pozitív eredménye, hogy nem történt meg a számunkra hátrányos regionalizáció, melyben Biharnak úttörő szerepe volt. Megjegyezte: kormányon az RMDSZ biztos többet fog tenni a megyéért, mert az USL nulla eredményét nem nehéz túlszárnyalni. Azon meggyőződésének adott ugyanakkor hangot, hogy továbbra is a legnagyobb kihívás a Bihar megyei autópálya marad, s reményét fejezte ki, hogy 2-3 éven belül megvalósul a Bors-Berettyószéplak közötti szakasz.

Díjak

Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök szerint 2013-ban sikerült továbbvinniük projekteket, elképzeléseket, és megvívták ott a harcaikat, ahol lehetett. Kiemelte, hogy az év elején felszámolásra ítélt magyar osztályokat sikerült megmenteniük, legutóbb az utolsó, a várad-velencei roma magyar közösség osztályát. Úgy fogalmazott: „az RMDSZ nem az a szövetség, amely úton hagyja a gyengéket”. A politikus ugyanakkor az országos eredményekről is beszámolt (Biró Rozália lett a Nőszervezet és Szabó József a MIÉRT elnöke), helyi témákra áttérve pedig hülyeségnek nevezte Ilie Bolojan azon ötletét, hogy a várba költözzön a Körösvidéki Múzeum, szerinte ezzel nevetségessé tenné Várad örökségét. Arról is beszélt emellett: azért fontos átlépni az öt százalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon, mert erőt kell mutatni, a kudarc pedig a gyengeség jele volna.

A küldöttgyűlésen négy díjat is kiosztottak. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Ügyvezető Elnöksége döntése értelmében az idén Hűség-díjban részesült Cservák Miklós várad-velencei körzeti RMDSZ-elnök, Pápa Gyula borsi tanár és Salka Éva élesdi titkárnő becsülettel, fáradhatatlanul és odaadással végzett munkájáért, valamint A kezdet-díjat vehette át Gellért Gyula bihardiószegi református lelkész, volt esperes, köszönetképp az RMDSZ-alapítók eredeti szándékainak megfelelő célkitűzések megvalósításáért.

Ciucur Losonczi Antonius