Prioritás a magyar családok megsegítése

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő
Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő
Az RMDSZ 12. kongresszusán Szabó Ödön parlamenti képviselő anyagát fogadta el a Szövetség legfelsőbb döntéshozó testülete, melyet teljes egészében már bemutattunk, most az előterjesztőt ennek részleteiről faggattuk.

– Miért a családok a prioritás?
– A kongresszus több tematikára is kitért, így például oktatás, gazdaságfejlesztés, ifjúság, nők helyzete, nemzetpolitika és a már említett családközpontú közösségépítés.

– Ez utóbbit ötgyermekes családapaként kapta feladatnak?
– Nyilván az ember arról, amit ismer, könnyeben mond véleményt. Én mindig is családcentrikus voltam. Szerintem fontos, hogy a családot mint értéket megerősítsük. Egy gyereknek fontos, hogy családban, szülei és nagyszülei nevelése által váljon felnőtté. Arra kell törekedni, hogy a gazdasági nehézségek miatt ne teherként tekintsen bárki is megszületendő harmadik vagy negyedik gyermekére. Erre készült egy kerek, sok szegmenst rögzítő javaslatcsomagja az RMDSZ-nek.

– Ebből a csomagból a román és magyar média a közüzemi szolgáltatások áfájára vonatkozó részt emelte ki. Mi indokolta ezt a javaslatot?
– A válasz egyszerű: a mindennapok. Ma a társadalom nagy része fizetéstől fizetésig él. Költségének jelentős részét a rezsi – közüzemi szolgáltatások – teszi ki. A statisztikák szerint a lakosság körülbelül fele jövedelmének nagy részét víz-, villany-, fűtés-, gázszámlákra, szemét- és szennyvízdíjakra költi. A kisebb részből kénytelen tehát valamilyen formában a következő fizetésig kihúzni.

– A kormány javasolta például az alapélelmiszerek áfájának csökkentését…
– Ez jó lépés. Az RMDSZ támogatta és támogatni fogja, sőt emlékeztetnék mindenkit, hogy a folyamat tavaly kezdődött el, amikor is az a kormány, amelynek mi is részesei voltunk, 9 százalékra csökkentette a kenyér és pékáruk áfáját. Most a kormány ezzel a döntéssel nem tesz mást, mint a velünk megszabott irányt tartja. Akkor is elmondtuk, hogy ez, illetve az élelmiszerek áfacsökkentése egy sorozat első lépése kell legyen.

Következmények

– Számoltak a gazdaságra és államkasszára vonatkozó következményekkel?
– Nézze, az alapélelmiszerek áfájának csökkentése, itt most a tavalyira is gondolok, az adóelkerülés, az áfacsalás elleni küzdelemről is szól. Hiszen ha alacsonyabb az adó, már nem éri meg elcsalni, mert a nyereség–büntetés aránya megváltozik. Nagyobb lesz a büntetés, mint a várható nyereség. Ez bevált. Kevesebb áfát csalnak a pékárukon, de az emberek zsebében nem érezhető a 16 százalékos csökkenés.

– Miért van ez?
– Azért, mert a vállalkozók a csökkentett áfával járó jövedelemnövekedésük egy részét beruházásokra költötték, vagy épp a profitjuk növelésére használták, így a polcokon egy ideig öt- és tízszázalékos csökkenés érződött, ami később, mára már szinte el is tűnt.

Rezsicsökkentés

– Miben más ehhez képest az ön javaslata?
– Óriási a különbség. A közüzemi szolgáltatások nagy részénél hatósági árak vannak érvényben. Ez azt jelenti, hogy például a nagyváradi vízmű nem szabhat meg bármilyen díjat. Van egy országos felügyelet, amely megmondja, a szolgáltatónál mennyi lehet maximálisan a díj. Ott az alapértéket adják meg. Ehhez a szolgáltató hozzáteszi az áfát. Az árak csak itt Biharban is mindenütt másak. Mivel az országos hatóság a szolgáltatói költség haszonelemzésére alapozva állítja ki a hatósági árat, ott, ahol drágábban lehet előállítani az ivóvizet, elszállítani a házhoz és felügyelni a rendszert, ott drágább, ahol ezek a költségek kisebbek, ott alacsonyabbak az árak. De minden esetben ugyanazt az áfát számolják rá.

– Hogy lesz ebből több pénz az embereknél?
– Egyszerűen: ha például egy lej egy köbméter víz, és ezt nem lehet emelni, akkor erre rájön a ma 24 százalékos áfa, akkor ha holnap az áfát 9 százalékosra csökkentjük, a szolgáltatónak kötelező lesz a számlán 16 százalékkal olcsóbban adni a vizet, mert az egy lejt önállóan nem módosíthatja felfelé. Ha mégis megtennék, ez óriási presztízsveszteséget jelentene számukra. Ezért tehát a rezsiköltségek többségénél ez a csökkenés azonnal jelentkezik a családok számláján és ezáltal pénztárcájukban.

– Mennyit spórolhat ezzel egy család?
– Ha a nagyváradi fűtésszámlákat is megnézem, akkor ez akár havi 100–200 lejt is jelenthet egy-egy családnak, amit ha egy évre kivetítünk, akkor egy vagy két plusz átlagbért jelent családonként.

Fogyasztásösztönzés

– Honnan lesz erre fedezet, hisz ez az államtól kieső jövedelem?
– A válasz megint egyszerű. Az emberek többsége ezt a plusz pénzt el fogja költeni a következő hónapban arra, hogy olyan dolgokat is megvásároljon, amit már rég nem engedhetett meg magának. Lesz, aki több élelmiszerre, lesz, aki jobb ruhára, megint lesznek olyanok, akik gyermekeik iskoláztatására, táboroztatására, fejlődésére vagy egyszerűen a családra fogják költeni, akár úgy, hogy a már rég lecserélendő mosógépet, hűtőszekrényt fogják váltani háztartásukban.

– Tehát arra számít, hogy nőni fog a fogyasztás?
– Igen, egyértelmű, hogy nőni fog. Ha a javaslatunkból törvény lesz, akkor száz százalék, hogy az embereknek több pénz marad a zsebében. A kis és közepes fizetésből élők jobban akarnak élni, és ez a plusz 1200–2500 lej évente segíthet ebben. És mivel a fogyasztás nő, az újabb cikkeken megint van áfa, így az állam nem veszíti el a jövedelmét, sőt a mi számításaink szerint pluszjövedelemhez jut. De ez jó a munkaadónak – vállalkozónak – és munkavállalónak egyaránt.

– Miért gondolja ezt így?
– Nézze, ha az emberek többet költenek, akkor több árucikk kell a boltokba. Ha több áru kell, többet kell gyártani. Ha többet kell gyártani, nő a vállalkozások forgalma. Ha nő a forgalom, pluszjövedelem lesz a vállalkozóknál…

– És a munkavállalók?
– Ha jól megy a vállalkozónak, akkor a dolgozó embernek nem kell félnie attól, hogy megszűnik a munkahelye, sőt bővül a piac, tehát új munkahelyek jöhetnek létre. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok egy része is megtalálhatja azt a teret, ahol el tud helyezkedni.

– De akkor a kormány miért nem ezzel kezdte?
– Nem akarok helyettük nyilatkozni, de azt jónak tartom, hogy már két nap után a miniszterelnök és a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a csomagunk egy részét beépítik az adópolitikába. Önök is láthatták, hogy híradásokban már bejelentették, dolgoznak azon, hogy a lakossági vízre vonatkozó áfát csökkentsék 9 százalékra.

Szakmai elismerés

– Ezt veheti szakmai elismerésként az RMDSZ?
– Miért ne? Amikor a mi javaslataink kormánypolitikává válnak, akkor ez azt jelenti, hogy mi magyarok az öt százalékunkkal úgy sáfárkodtunk, hogy a teljes társadalomnak tudtunk olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek mindenki segítségére vannak.

– Ennek a családbarát politikának vannak más elemei is?
– Természetesen, több részre bontható. Maga a kongresszusi anyag, dokumentum háromoldalnyi javaslatot jelenít meg. Ha gondolja, és van rá igény, a magam részéről erről szívesen beszélek, hiszen mindenki szeret a saját eredményeiről beszélni.

Dérer Ferenc