Vizsga

2023.08.29. 13:32

Pótérettségi: 32,5 százalékra nőtt a sikerességi arány az óvások elbírálása után

Illusztráció

Agerpres

A pótérettségi óvások elbírálása utáni, végleges eredményei szerint a résztvevők 32,5 százalékának sikerült a vizsgája; ez 2,7 százalékkal jobb arány az első eredmények után közöltnél - tájékoztatott kedden az oktatási minisztérium.
Az óvások elbírálása után 780-nal 9284-re nőtt a sikeresen vizsgázók száma. Közülük 6656-an idén végeztek (34 százalékos sikerességi arány) , 2628-an pedig korábbi években (29,2 százalék).
Idén országszerte 12.031 óvást nyújtottak be a vizsgázók a pótérettségi első eredményeinek közzétételét követően. Az újrajavítás nyomán 3874 dolgozat osztályzata módosult (nőtt vagy csökkent).

A vizsgák átmenőjegye az 5-ös, a sikeres érettségihez legalább 6-os átlagot kell elérniük a jelentkezőknek.
Az idei pótérettségin országszerte digitálisan javították a dolgozatokat. A minisztérium szerint az új módszerrel kiiktatták a dolgozatok megyék közötti szállításának költségeit, és jelentősen lerövidült a javítási idő. Ha a két javító tanár által adott osztályzat közötti különbség meghaladta az egy pontot, a rendszer automatikusan továbbította a dolgozatot másik két véletlenszerűen kijelölt javító tanárnak. Ugyanakkor jelentősen csökkent a hiba kockázata a végső jegy kiszámításakor vagy a papíron szereplő jegyeknek a számítógépes rendszerbe történő bevezetésekor. Mindemellett a digitális javítással lehetőség nyílik a vizsgaeredmények tételek, tanulói kategóriák vagy iskolák szerinti mélyreható kielemzésére - magyarázta közleményében a minisztérium.
A digitális értékeléshez valamennyi vizsgaközpontot lapolvasókkal szerelték fel. Az írásbeli vizsga lejártával a dolgozatokat a pótérettségizők jelenlétében a helyszínen beszkennelték, majd az országos platform továbbította mindegyiket két-két véletlenszerűen kijelölt, a vizsgázóétól eltérő megyében tartózkodó javító tanárnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!