Közlemény

2020.06.22. 08:55

Együtt vegyük vissza Nagyvárad magyar alpolgármesteri helyét!

A 2020-as esztendő a nem várt megpróbáltatások mellett még két választást is tartogat számunkra. A jelenlegi állapot szerint 98 nap múlva önkormányzati választások lesznek, majd néhány héttel később parlamentiek is.

Itthon, Nagyváradon, nagyon fontos feladatot kell megoldanunk. Négy év telt el úgy, hogy egy, a megkérdezésünk és tudtunk nélkül kötött hibás politikai alku eredményeként teljesen kimaradtunk városunk vezetéséből. Ma már nem az a fő kérdés, hogy ezért ki a felelős, hanem az, hogy hogyan vezetjük ki közösségünket e lehetetlen állapotból, melynek eredménye az lett, hogy a fontos közügyekben nélkülünk és sokszor érdekeinkkel ellenkező módon döntenek.

A kilátástalannak tűnő helyzetben nehéz döntést hoztunk, megkezdtük a párbeszédet városunk vezetésével. Ennek eredményeként Zatykó Gyula kollégánk vállalta a hálátlan és nehéz feladatot, hogy polgármesteri tanácsadóként tesz meg mindent az alpolgármester híján képviselet nélkül hagyott közösségünk érdekeinek védelmében. Munkája mérlegét megvonva büszkén állíthatjuk, hogy akkor is lehet dolgozni és eredményeket felmutatni, amikor az ellendrukkerek tehetetlen csapata azt lehetetlennek mondja.

Ebben a rövid időszakban sikerült megmentenünk a magyar iskolák vezetőtanácsi önkormányzati helyeit, így azokat ma is magyar emberek töltik be, várbeli sírhelyénél emléket állítottunk Szent László királyunknak, szobrot avathattunk gróf Rhédey Lajosnak és ifj. Rimanóczy Kálmánnak, sikerült napirenden tartani olyan fontos beruházásokat, mint a nagyváradi vár felújítása, megmentettük a lebontástól az ipari műemlék villamosremízt, kiharcoltuk Biharpüspöki történelmi részének leaszfaltozását, kiharcoltuk, hogy ugyan a válság miatt késéssel, de indul városunk büszkeségének, a Szacsvay Imre Általános Iskola főépületének felújítása (amely egyben az elmúlt harminc év legnagyobb hazai forrásokból finanszírozott nagyváradi magyar oktatási fejlesztése). Az önkormányzat támogatja a Szent László Napokat és a Festum Varadinumot, emellett ismét ünnepelhetjük Szent István napját, valamint az érmellék ízeinek vásáraival is tovább színesedett az a helyi magyar rendezvényélet, melynek a városi támogatását összességében is szinten tudtuk tartani. És sorolhatnánk még hosszan. Kétséget kizáróan állíthatjuk, érdemes volt dolgoznunk.

Ugyanakkor elfogadjuk, vagy sem, ma már városunk háromnegyede nem magyar ajkú és az is tény, hogy elsöprő többségük a jelenlegi városvezetést támogatja, azt a politikai erőt, amely mára – hamarabb, mint azt jósoltuk, még a választásokat megelőzően – megyénk vezetését is átvette. Ilyen körülmények között világos, hogy megbocsáthatatlan felelőtlenség lenne tovább vinnünk a közösségünk nevében mások által indított politikai harcot.

Eredményeink mellett fontos feladataink, terveink vannak, melyeket a bihari és nagyváradi magyar élet kiteljesítése érdekében meg is szeretnénk valósítani. Oktatás, kultúra, idősek támogatása, fiatalok hazacsábítása, zöldövezetek kérdése, gazdaságfejlesztés, mind olyan területek, ahol látjuk a bajt, tudjuk a megoldást és tenni is fogunk.

Ennek érdekében a járványidőszak dacára sem szakítottuk meg a munkát és az év elején megkezdett konzultációsorozat eredményeként mára azzal büszkélkedhetünk, hogy az előttünk álló feladatok megoldása érdekében egy már több mint száz fős szakértői csapat állt össze. Váradi magyarok Váradért, mindannyiunkért. Kézenfekvő, hogy közülük kell összeállnia annak a szakemberekből álló magyar városi tanácsosi csapatnak, mely visszahozza a magyar frakció egykori, kilencvenes évekbeli megbecsülését és tiszteletét.

A közel száz nap múlva esedékes önkormányzati megmérettetésen tehát a megkezdett munka folytatásának céljával állunk ki polgármester-jelöltünk, Zatykó Gyula vezetésével. A siker érdekében tovább folytatjuk az új magyar egység nagyváradi építését. Tesszük ezt annak reményében, hogy a Magyar Polgári Párttal való megállapodásunkat követően az együttműködés akár teljeskörű is lehet.

Ugyanakkor a megkezdett egyeztetéseket folytatjuk, a legszélesebb körű párbeszéd érdekében igyekszünk az intézmény-, civil- és egyházi vezetők mellett lehetőség szerint valamennyi váradi magyar lakoshoz is eljutni. Azzal a kéréssel fordulunk városunk polgáraihoz, hogy javaslataikat, elképzeléseiket építsék be közös programunkba, jelezzék azokat kollégáink számára és legyenek részesei, csatlakozzanak akár személyesen is a terebélyesedő új váradi magyar egységhez.

Szent László városa és annak minden köve, téglája és fája történelmi események és személyes emlékek elszakíthatatlan kötelékeinek sokaságával kapcsolódnak hozzánk. Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel – hangzik az ismert dal, ugyanakkor így is kellene éreznünk és eszerint kell cselekednünk. Két út áll előttünk: az egyik a beletörődés, a magunkba fordulás és a folyamatos lelket mérgező tehetetlen panaszosságé; a másik a magabiztos, céltudatos kitartó cselekvés útja.

A múltból, az elmúlt három évtizedből megszokott hangok szerint itthon minden rossz és semmin sem lehet változtatni, ezért rendezkedjünk be a biztos elfogyást jelentő panaszos tétlenségre. Sokan vagyunk azonban azok, akik hiszünk a váradi magyar jövőben és a jelenlegi nehéz körülmények között is látunk megoldásokat.

Tény, hogy Nagyvárad rohamléptekkel fejlődik, a régi, még magyar többségű város átalakul. Új villamosvonal, sportcsarnok, vásárcsarnokok, utak, felüljárók épülnek. A feladatunk, hogy a régi Várad valamennyi értékét átmentsük, úgy, hogy közben a javunkra fordítsuk a fejlődéssel járó átalakulást. A sikerhez pedig közösségünk valamennyi tagjára szükség van.

Hajrá magyarok! Hajrá Nagyvárad!

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!