Ellenőrzés

2020.07.29. 11:10

Ismét ellenőrzött a váradi munkafelügyelőség

A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) július 20–22. között egy országos kampány részeként próbálta beazonosítani az illegális munkavállalókat, illetve munkaegészségügyi és -biztonsági szempontból ellenőrizte azokat a munkáltatókat, akik az építőiparban fejtik ki a tevékenységüket. Az ITM által küldött közlemény leszögezi, hogy a be nem jelentett munka rendkívül káros, és nem kívánt szociális és gazdasági következményei vannak, hiszen az illegális munkavállalónak nincs társadalombiztosítása, nem jogosult fizetett pihenő- és betegszabadságra, nem fizet nyugdíjjárulékot, szerződés híján a munkáltató jóindulatától függ, hogy mikor kap bért, de ugyanakkor a munkaadónak sem kedvez ez a helyzet, hiszen például károkozáskor nem tudja törvényesen felelősségre vonni az illető személyt.

A felsoroltakon kívül említhetjük még, hogy a munkakörülmények nem biztos, hogy a legmegfelelőbbek, és az államot is kár éri, mivel elmarad az adók és tb-hozzájárulások befizetése. Az akció céljai közt szerepelt még azoknak a munkaadóknak a beazonosítása is, akik törvénytelenül dolgoztatnak gyermekeket és fiatalokat, illetve a munkaadók rákényszerítése, hogy kössenek egyéni munkaszerződéseket, és tartsák tiszteletben a munkaviszonyokra vonatkozó törvényeket. Ami az utóbbiakat illeti, 14 ellenőrzést terveztek be, melyek közül 12 lezárult és 2 folyamatban van. Két munkáltatót bírságoltak meg összesen 60 ezer lej értékben, mivel feketén dolgoztattak 3 személyt, és 27 esetben rendelték el a munkafelügyelők, hogy változtassanak a jelenlegi helyzeten. A munkabiztonság és -egészségügy szempontjából 15 egységet kontrolláltak, és 15 munkáltatót büntettek meg. A 49 szankcióból 48 figyelmeztetés volt, egy pedig bírság, 10 ezer lej értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!