ERDON Helyi hírek

2008.09.23. 13:28

Az első választási eligazitás

<p>Nagyvárad - Mircea Ghitea prefektus vezetésével választási eligazítást tartottak tegnap a megye polgármestereinek és jegyzőinek. Az érintettek zsúfolásig megtöltötték a nagyváradi városháza dísztermét.</p>

Elsőként Mircea Ghitea prefektus közölte, hogy az ő hatáskörébe tartozik az ilyen választási eligazitó ülések összehívása és megtartása. Elismételte: 2008. november 30-án tartják a szenátusi és parlamenti választásokat. Mivel ez volt az első találkozójuk, beszámolt mindarról amit eddig tettek a választás megszervezése érdekében. A prefektus határozata alapján megalakították az 5. számú Megyei Választási Irodát, sorshúzással eldöntötték, hogy ki legyen a három bíró, aki tagja lesz a Megyei Választási Bizottságnak. Időben kinyomtatják majd az 1,8 millió szavazási cédulát, amely 10 százalék tartalékot is tartalmaz. Külön kitért a szükséges dologi eszközökre, arra ösztönözve a jelen levőket, hogy használják fel mindazt amit csak lehet az előző választásból megmaradt anyagokból.

Részletes ismertető

A polgármesterek és jegyzők számára szükséges tudnivalókat Ramona David, Alice Lupes és Victor Condrea közölte. Felhívták a polgármesterek figyelmét arra, hogy ők felelnek a szavazás megszervezéséért, jó működéséért, majd felsorolták a kötelességeiket is. Újdonság, hogy a megyei mellett csak körzeti választási irodák lesznek. Október 16-ig elküldik a polgármestereknek a választási jegyzékeket. A jegyzéket bizalmasan kell kezelni, az érdeklődők csak a saját nevüket kereshetik meg benne. Az esetleges reklamációkat három nap alatt kell megoldani. Ezt követően a végleges listákat november 26-ig kell visszaküldeni a polgármestereknek. A választási körzetek tagjainak javadalmazását napi 66 lejben állapították meg. A bizottságok elnökei, alelnökei számára maximálisan 10 napot számolhatnak el, a bizottságok tagjainak ötöt.

Péter I. Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!