Postások a vezérigazgató ellen

Postások a vezérigazgató ellen
A Bihar megyei postai dolgozók sztrájkőrséget tartottak csütörtökön. Legfőbb követelésük a Román Posta vezérigazgatójának és ügyvezető igazgatójának a menesztése.

Csütörtök reggel mintegy ötvenen gyűltek össze a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székhelye elé a Széchenyi/Traian térre, hogy hangot adjanak követeléseiknek. A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezetének (SLPR) Bihar megyei fiókszervezete által lebonyolított sztrájkőrségen a résztvevő postai dolgozók fütyülőkkel fütyültek, volt aki dobolva emelte a hangerőt, ugyanakkor a tiltakozók folyamatosan jelszavakat skandáltak, többek között azt, hogy „Tolvajok!”, „Ne engedjétek meghalni a postát!”, „Dolgozni akarunk, nem koldulni!”, „Mondjanak le!” Beszédet mondott Angela Feier a SLPR Bihar megyei elnöke, melyben kifejtette a postai dolgozók elégedetlenségének legfőbb okait, majd egy küldöttség élén a prefektúrára ment, ahol találkozott Claudiu Pop prefektussal, aki átvette a tiltakozók petícióját is.

Vádirat

A rövid tárgyalás során Feier kiemelte: azért jöttek a prefektúrára, hogy valaki tárgyaljon a postai érdekképviselettel, mert a vállalat vezetősége erre nem hajlandó. Az átnyújtott petícióban arra kérik a prefektust, hogy hozza Victor Ponta miniszterelnök tudomására a Bihar megyei postai dolgozók problémáit és követeléseit. A több oldalas dokumentumban részletezik, mi mindent vetnek Ion Smeeianu vezérigazgató és Rosita Alexe ügyvezető igazgató szemére: a posta bevétele folyamatosan csökken, a posta piaci részesedésének túlnyomó részét elvesztette a privát futárszolgáltatók javára, a vállalatot a rossz menedzsment miatt egy százmillió lejes büntetés fenyegeti; az igazgatónak az egyetlen úgynevezett projektje négyezer ember elbocsátása, és további kétezer poszt megszüntetése volt. Ráadásul több száz dolgozónak 10-20 százalékkal csökkentették a fizetését; a dolgozóknak megtiltják, hogy a jelenléti íven feltüntessék a ledolgozott túlórákat, így több tízezernyi túlórát nem fizet ki a vállalat a jogosultaknak, a postai dolgozók olyan kevesen vannak, hogy nem tudnak szabadságra sem menni. A prefektussal történt tárgyalás után a küldöttség visszatért a Széchenyi/Traian térre. Angela Feier a tüntetők tudomására hozta, hogy a prefektus támogatja a postai dolgozókat, és segítségükre lesz abban, hogy a kormány követeléseiknek legalább egy részét teljesítse. A sajtó kérdéseire válaszolva Angela Feier elmondta, hogy május 11-én Bukarestben tüntetést tartanak, május 13-án japán sztrájk lesz, május 19-én pedig a szakszervezeti vezetők éhségsztrájkba kezdenek, és ha mindezek hatására sem történik semmi, akkor általános sztrájkot hirdetnek. A valamivel több mint fél órás sztrájkőrség végén a postai dolgozók rendezett sorokban vonultak vissza a Széchenyi térről a posta nagyváradi központi épületébe.

Pap István