Postaláda

2008.11.03. 14:43

Ez a gondolat bánt engemet!

<p>Látni vélem, amint közeleg a nap, mikor minden becsületes szavazópolgárnak, joga és kötelessége, hogy leadja szavazatát egy jobb és szebb jövő reményében.</p>

Mit tehet egy szegény magyarparaszt, aki, mindig becsülettel szolgálta hazáját, közösségét, ahova éppen tartozott, hogy őt is szolgálja, segítse valaki, amikor bajban van? Sajnos ez nem mindig volt így. Tizennyolc évvel ezelőtt örült az ég is, mert fényesen ragyogott le ránk, örültek az erdei magyarparasztok is, hogy ezen túl, őrködik felettük a nemes tulipán, melyre reménykedve nyomtuk a bélyegzőket a szavazófülkékben.

Nemes virágszál

Köszönet neked, te nemes virágszál, mit tettél értünk, eddig őrködtél felettünk, adtál nekünk reményt és identitást. Még a magyarparasztok többsége is, kiknek sorsuk mostoha és szegény volt, pedig bíztak a jövőben, és akkor sem veszítették el a reményt. Fakuló remény, hisz ki törődik ma a falusi parasztok sorsával, jövőjével. Hisz a tulipán képviselői ott vannak minden hídavatáson, és máson, csak a szegényparaszt sorsán, meg a támogatáson nem töri senki a fejét.

Itt van az ősz, itt van újra, de a megígért búzavetési támogatás egy nagy nulla. Őszi tarlón száll a holló, búsan mondja: - Kárr! Hisz búzakalász nélkül nem létezne gondozója a kerteknek, melyekben a tulipánok pompáznak. Milyen szép és nemes volna, ha a tulipán jelkép mellett ott ragyogna az aranyló ringó búzakalász is, melyekre a parasztgazdálkodók is újból reménykedve szavaznának. Sajog belé lelkem, amint látom, hogy elszáll a fiatalok reménye. Egy öregparasztnak a legnagyobb lelki fajdalom, mikor gyerekeit szenvedni látja, mert munkájukban nincsen jövő sem haszon. - Ez a gondolat bánt engem!

Ébresztő

- Ó te nemes tulipán, ébredj fel már végre! Különben gyökereidet megrágja a féreg. Próbáld meg tündöklődéseddel ékesíteni az Érmelléken elterülő aranyló ringó kalászokat termesztő parasztokat is a sok bogáncskóró között! Tisztelt tulipánokat termelő főkertész urak! Legalább most kerüljön asztalatokra a parasztok szimbóluma, sorsa, búja! Majd a szavazás napján társaimmal ballagva megyünk szavazni, és lomhán rugdossuk az utcák köveit, midőn a tulipán virágzásáról ábrándozunk és érezzük képzeletbeli illatát: Be szép! Mert sok választás a vállunkra hajtja fejét.

 Budár Sándor, Érbogyoszló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!