Postagalamb kiállítás lesz Váradon

Postagalamb kiállítás lesz Váradon
Ezen a hétvégén, január 21-22-én szervezik meg Nagyváradon az Országos Postagalamb Kiállítást, melynek részleteiről, illetve a postagalambászat érdekességeiről csütörtökön a rendezvény helyszínén, vagyis az Oradea Trade Centerben tartott sajtótájékoztatót Marius Tunduc, az ezzel foglalkozó szervezet országos és megyei vezetője.

Arra hívta fel a figyelmet: a Román Postagalamb Sportszövetséget 1937-ben alapította Traian Niţescu őrnagy, vagyis idén a fennállása 70. évfordulóját ünneplik. 1969 óta tagszervezete az 1920-ban életre hívott Nemzetközi Postagalamb Sportszövetségnek, és képviseli Romániát a két évente megrendezett olimpián, melynek a jövő hétvégén Brüsszel biztosít otthont. A Román Postagalamb Sportszövetség jelenleg több mint 8 ezer tagot számlál, akik 41 megyei egyesületbe vannak tömörülve. Évente több mint 800 ezer versenyt szerveznek több mint 500 ezer postagalamb részvételével.

Marius Tunduc szerint postagalamb versenyeket először az 1800-as évek elején szerveztek a Németalföldön, és bár nem százszázalékosan biztos benne, úgy tudja, hogy 1954 óta íródik a megyei egyesület története, mivel ismert valakit, aki már 1956 óta tag.

A hétvégi váradi kiállításon körülbelül 400 postagalambot lehet majd megcsodálni, illetve termékvásár is lesz. Egy-egy tenyésztő 2-3 madarát is elhozza, de Biharból nem lesz jelen senki. A belépő 20 lejbe kerül- katalógus is jár a jegy mellé-, és szombaton 9-16, vasárnap 10-15 óra közt látogatható az esemény. Az első nap 12 és 15 órától két szeminárium is zajlik, este pedig egy gálaünnepségen díjazzák a legjobbakat az Ambasador hotelben.

Ciucur Losonczi Antonius