Porcsalmi Bálintot nevesítette ügyvezető elnöknek Kelemen Hunor

Porcsalmi Bálintot nevesítette ügyvezető elnöknek Kelemen Hunor
Rátermett, tapasztalt és bízom benne – nyilatkozta Kelemen Hunor Porcsalmi Bálintról, akit az RMDSZ ügyvezető elnökének nevesített január 19-én, csütörtök délután.

Elmondta: az Újratervezés koordinátorától azt várja el, hogy segítse annak teljes körű megvalósítását, hogy tovább erősítse a Szövetség és a romániai magyar közösség kapcsolatát, bátor kiállással képviselje a magyar emberek érdekeit – mindezt egy innovatív, hatékony szervezeti működtetéssel.

„17 éve van a Szövetségben, ezalatt az idő alatt a legkülönfélébb feladatköröket látta el, a plakátragasztástól a kormányzati munkáig mindent. Velünk volt nemcsak kampányidőszakban, hanem a szervezeti építkezés vagy éppenséggel a kormányzás esztendeiben is. Bálint ismeri a szervezetet, és a szervezet is ismeri őt” – érvelt a nevesített alkalmasságát illetően Kelemen Hunor, aki rámutatott arra is, hogy minden feladatát a rá jellemző maximalizmussal, nagy szorgalommal és alázattal látja el.

„Tapasztalatát tekintve Porcsalmi Bálint nemcsak Erdélyben, a romániai politikai térben tevékenykedett, hanem az elmúlt hat évben jelentős nemzetközi tapasztalatot szerzett tanácsadóként és trénerként is: tucatnyi párttal, politikussal és jelölttel dolgozott Közép-Kelet Európa számos országában, de Afrikában és Ázsiában is. Meggyőződésem, hogy ezt a tapasztalatot, ezt a munkát a szervezetépítésbe, a Szövetség működésébe is átemeli” – tette hozzá.

2000-től ismeri Porcsalmi Bálintot, aki kilenc évig közvetlen munkatársa volt: kabinetfőnöke, tanácsadója, a Szövetség kampányainak vezetője is: „ismerem őt, ismerem képességeit és megbízom benne. Tudom, hogy ő a legalkalmasabb erre a feladatra!”

Az ügyvezető elnököt a Szövetség elnöke jelöli, majd terjeszti elő a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé. Ennek legközelebbi ülése január 28-án, jövő szombaton lesz.

Porcsalmi Bálint önéletrajza

Porcsalmi Bálint politikai és kommunikációs tanácsadóként dolgozik – stratégiai tervezéssel, kampányszervezéssel segíti döntéshozók, közszereplők és szervezetek tevékenységét.

Politikai tevékenysége és szakmai karrierje szorosan kötődik az RMDSZ-hez. Az elmúlt tizenhét évben a Szövetség minden kampányában részt vett: szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig külső tanácsadóként segítette az önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti valamint államelnökjelöltek munkáját. Bálint három évig volt az RMDSZ ügyvezető alelnöke: előbb a szórvány majd az önkormányzati főosztályt vezette. Hat évet Bukarestben dolgozott: Nagy Zsolt informatikai miniszter, majd Kelemen Hunor kulturális miniszter kabinetfőnökeként; 2007-ben hírközlési államtitkárnak nevezték ki.

Itthoni munkája mellett nemzetközi tanácsadóként tevékenykedett. Az elmúlt három évben dolgozott az ukrajnai elnökválasztási, a bécsi önkormányzati, valamint a szerbiai parlamenti kampányban; de több ízben szervezett kampányokat és politikai akciókat Bulgáriában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Moldvában és Bosznia-Hercegovinában; aktivistákat és jelölteket készített fel Jordániában, Szomáliában és Mongóliában is.

Hét éve az amerikai International Republican Institute trénereként politikai kommunikáció, szervezetépítés és kampányszervezés témakörben tart nemzetközi előadásokat, képzéseket – közel negyven politikai szervezet vezetőivel, tagjaival dolgozott együtt.

Bálint 36 éves, Kolozsváron született, Zilahon nőtt fel és ott járt iskolába. Politológusi diplomáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerezte, szakdolgozatát az előválasztási kampánykommunikációból írta.

Bálintot a Twitteren lehet követni: https://twitter.com/porcsalmib