Porciunkula búcsú Kaplonyban

Porciunkula búcsú Kaplonyban
Szatmár megye – Vasárnap délelőtt 11 órai kezdettel egy szentmise keretében zajlott a kaplonyi római katolikus templom kertjében a Porciunkula búcsú.

A kaplonyi római katolikus templom kertje már az esemény előtt megtelt, egyesek a templomban kivetítőről követték figyelemmel a szentmisét. Az ünnepi ceremóniát P. Nagy Endre dési ferences testvér celebrálta, aki jelenleg a Jeruzsálemi Ferences Biblikus Intézetben folytatja tanulmányait. A szentmisén részt vett még Ft. Kühn Pál nyugalmazott lelkipásztor, Ft. Tempfli Imre kaplonyi lelkész, a Stuttgarti Magyar Katolikus Közösség vezető lelkipásztora, valamint házigazdaként Szilveszter és Erik ferences testvérek.

A búcsú keretében a jelenlévők tulajdonképpen Szűz Máriát, illetve Szent Ferencet ünnepelték. P. Nagy Endre ferences testvér pedig azt hangsúlyozta beszédében, hogy minden embernek a saját lelkében kell megtalálni személyes templomát, kitérve arra, hogy az ünnepelt bibliai szereplőknek sikerült elérni azt a nemes célt életútjuk során. A szentmise a kaplonyi fúvószenekar, valamint a szintén helyi Páter Szabó Dömjén vegyeskar, valamint a kaplonyi fáklyások kíséretében zajlott.

Erik testvér elmondása szerint a Porciunkula búcsú fő jellegzetessége, hogy ez a vallásos ünnep nem személyhez, hanem helyhez kötött, ugyanis az Olaszországban található Porciunkula kápolna az a hely, ahonnan Assisi Szent Ferenc útnak indította a Ferences Rendet.

Címkék: ,