Populista lesz a kampányidőszak

Populista lesz a kampányidőszak
Nagyvárad – Pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Bihar megyei RMDSZ székhelyén. Székely Ervin egészségügyi államtitkár a szaktárca aktuális ügyeiről szólt, Lakatos Péter képviselő pedig a törvényjavaslatairól számolt be.

Székely Ervin egészségügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szaktárca költségvetése 2005-höz képest a tizenötszörösére emelkedett. Ennek az összegnek egy részét átutalták az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ugyanakkor pedig átvették az OEP feladatkörének egy részét, azt, ami a sürgösségi ellátásra vonatkozik. A politikus arra emlékeztetett, hogy a minisztérium 2006-ban átfogó reformba kezdett, azonban egyes szervezetek és érdekcsoportok “áldásos” tevékenységének betudhatóan az intézkedések egy része nem érte el a kivánt hatást. Mint mondta, az államtitkárságon belül kifejtett tevékenységének fő irányát  a parlamenttel való kapcsolattartás és a különböző társadalmi csoportokkal történő párbeszéd képezte.

Munkája során azt tapasztalta, hogy a szakszervezeti vezetők főleg a követelésekre helyezik a hangsúlyt, “ki akarják fosztani” a büdzsét, elfelejtik azt, hogy az elkövetkezendő években is gazdálkodni kell valamiből. Az államtitkár szerint folytatni kell a decentralizációt, a minisztériumnak csupán szabályzó és ellenőrző szerepet kellene betöltenie. Annak kapcsán, hogy a gyógyszer forgalmazók azzal fenyegetőztek, hogy április 18-tól nem szállítanak orvosságokat a patikáknak, Székely Ervin úgy vélekedett: furcsa, hogy nem az importőrök elégedetlenkednek, akiket valóban érinthet az árfolyamingadózás. A forgalmazók ugyanis lejben vásárolják az árut, így a tevékenységükre nincs közvetlen kihatással a monetáris helyzet.

Kezdeményezések, javaslatok

Lakatos Péter képviselő az általa benyújtott törvénykezdeményezésekről, -módosításokról számolt be. Többek közt azt javasolta, hogy a tanintézetek által külföldre szervezett csoportos kirándulások, tanulmányutak esetén elég legyen az igazgató közjegyző által hitelesített nyilatkozata, s ne kelljen mindkét szülő írásos beleegyezése ahhoz, hogy a kiskorúak átléphessék a határt. A fogyatékkal élőket ért diszkrimináció megszüntetése érdekében azt kezdeményezte, hogy ezen személyek a nyugdíjuk után se kelljen adót fizessenek, s szintén a honatya felvetésére fogadták el a szerdai kormányülésen azt, hogy a feláldozott állatokért kártérítést kell fizetni a gazdáknak. Annak kapcsán, hogy a termelők “inkorrekt magatartással” vádolták meg a nagykereskedőket, a politikus megjegyezte: furcsa, hogy az érintettek akkor kezdtek el kiabálni, “amikor már nyakukon érzik a kést”. Végezetül Lakatos Péter azon félelmének adott hangott, hogy a kampányidőszakban populista döntések, igéretek dömpingje várható.

Ciucur L. Antonius