Popescu-Tăriceanu: egy újabb elutasítás az államfő részéről felérne egy öngyilkossági kísérlettel

Popescu-Tăriceanu: egy újabb elutasítás az államfő részéről felérne egy öngyilkossági kísérlettel
Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy az államfő egy második elutasító döntése a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen javasolt miniszterelnök-jelölt személyét illetően felérne egy öngyilkossági kísérlettel, hiszen nem maradna más hátra, mint kezdeményezni az elnök tisztségből való felfüggesztését.

‘Határozottan kijelentem, hogy az államfő egy második elutasító döntése felérne egy öngyilkossági kísérlettel. Ebben az esetben nem maradna más módszer, mint elkezdeni az elnök felfüggesztésével járó eljárást. Nem szeretnénk ebbe a helyzetbe jutni (…), de nem tűrhetjük az alkotmány előírásainak áthágását, az állampolgárok és szavazatuk semmibe vételét’ – mondta sajtóértekezletén Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE társelnöke szerint Sorin Grindeanu nevesítése ‘politikai válasz’, miután az elnök Sevil Shhaideh ‘indokolatlan elutasításával politikai válságot idézett elő”.

‘Az első jelölés elutasításával az elnök túllépte az alkotmány szabta kereteket (…) Ha ezt megismétli, nyilvánvaló, hogy politikai játszmáról van szó, amelyről (…) az államfő úgy véli, hogy előnye származhat belőle’ – tette hozzá az ALDE társelnöke.

AGERPRES/(RO – szerző: Cătălin ALEXANDRU, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro