Pontosítás: elfogadták a Szent László Napok szervezőinek óvását

Pontosítás: elfogadták a Szent László Napok szervezőinek óvását
Tekintettel arra, hogy a hét folyamán a sajtóban többször is pontatlanságok jelentek meg a Szent László Napok levédési kérelmére és az RMDSZ által benyújtott védési kérelem megóvására érkezett válaszokat illetően, fontosnak tartjuk tisztázni a következőket.

A Szent László Egyesület két beadvánnyal élt a védjegyhivatalnál:

– Az elsőre karácsony előtt érkezett válasz, ebben a védjegyhivatal részlegesen elutasította a nagyváradi Szent László Napok logójának és elnevezésének a levédési kérelmét (Aviz de refuz provizoriu partial), és közli, hogy a döntés 3 hónapig fellebbezhető. Indoklásuk szerint vallási szimbólumokat és elnevezéseket nem lehet bejegyeztetni, használatuk azonban nem tiltott.

– A második beadványban megtámadtuk az RMDSZ levédési kérelmét. Ügyvédünk a héten kapta kézhez az erre érkezett választ. Erkölcsi győzelemként fogtuk fel, hogy a hivatal helyt adott a fellebbezésnek és elismerte, hogy a Szent László Napok, mint szellemi termék a Szent László Egyesületet illeti meg. Az eljárás során megállapították, hogy rendezvényünk logója még áprilisban megjelent a sajtóban, tehát hamarabb, mint ahogy az RMDSZ benyújtotta a levédésre vonatkozó kérelmet.

– Óvásunk eredményeként az RMDSZ által benyújtott védési kérelmet teljes egészében elutasította (Aviz refuzata) a védjegyhivatal, mivel nem a saját szellemi termékét próbálta meg levédetni.

– Az ügyben megszólaltatott Szabó Ödön, Bihar megyei RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy a védjegyhivatal döntése az RMDSZ álláspontját erősíti meg. Mivel az OSIM helyt adott fellebbezésünknek és elismerte, hogy a Szent László Egyesület az ötletgazda, a fentebbi kijelentés nem állja meg a helyét. Továbbá az a nyilatkozata sem fogadható el, hogy amit nem lehet levédeni, azt nem lehet használni sem, ugyanis az OSIM egyértelműen közölte, hogy nincs akadálya annak, hogy továbbra is használjuk a logót és az elnevezést.

– A Szent László Egyesület egy összehangolt ellenkampánynak tekinti az RMDSZ által kirobbantott levédési botrányt. Fontos tisztázni: mi nem egy szent nevét akarjuk levédetni, hanem egy rendezvényét. Nem tudunk egyet érteni levédési kérelmünk elutasításának indoklásával, hiszen számtalan precedens van arra, hogy egy szent nevét laikusok használnak. Példának okáért megemlítenénk, hogy Szent György nevével még egy őrző-védő szolgálatot is bejegyeztettek már a védjegyhivatalnál. Ezért is érthetetlen számunkra az, hogy egy polgári, kulturális rendezvénysorozat miért nem nevezhető el Szent László lovagkirályunkról.

A Szent László Napok szervezői