Pontos térkép tisztázhatja a “falopási” ügyet

Pontos térkép tisztázhatja a “falopási” ügyet
A helyi római katolikus egyházközség kérésére mint magánember végeztette egy mezőgazdasági terület kitakarítását, nyilatkozta lapunknak a “falopással” meggyanúsított székelyhídi polgármester, Béres Csaba.

Az elmúlt hét végén több sajtótermékben is úgynevezett falopási ügyben került szóba Székelyhíd polgármesterének, Béres Csabának a neve. A híradások szerint az elöljáró egy Natura 2000 természetvédelmi területhez tartotó részen irtatta a fákat, az erre vonatkozó engedélyek nélkül. Az állítólag több tucat köbméternyi fa kivágásakor tetten érték a polgármestert, illetve a munkával megbízott személyeket, és a természetvédelmi terület gondozásával megbizott személy minden általa illetékesnek vélt fórumon feljelentette Béres Csabát.

Mezőgazdasági terület

Béres Csaba pillanatnyilag Kovásznán tartózkodik, gyógykezelésen, de telefonon nyilatkozott lapunknak. Elmondta: egy olyan 12,5 hektáros területről van szó, melyet már az ő polgármestersége idején kapott vissza a helyi római katolikus egyházközség. Az eredetileg mezőgazdasági rendeltetésű területet (ez szerepel a tulajdoni lapon) 23 éve senki nem gondozta, így nem meglepő, hogy az “beerdősödött”, és korábban senkinek nem is volt szándékában azt kitakarítani. A polgármester hangsúlyozta: az egyházközség mint magánszemélyt kérte meg, hogy takarítsa ki a területet, ami szerinte egy nagy munka, így 2 évig nem is kell utána bérleti díjat fizessen, aztán pedig gyümölcsös telepítésének céljával veszi bérbe. Hozzátette: mezőgazdasági magánterületről lévén szó, engedélyekre nem volt szükség, és nekifogtak a munkának január elején, amiben ő maga is részt vett, de csak pár napig. Azt követően ugyanis elutazott Kovásznára, ahova korábban már lefoglalta gyógykezelési jegyét.

Térképre várva

Már vágták a fákat, amikor megjelent a régió természetvédelmi területeinek őrzésével megbízott személy, fotókat készített, majd több fórumon is feljelentette a polgármestert, mondván, hogy a terület a Natura 2000 fennhatósága alatt van, s mint ilyen, minden tevékenységre engedélyt kellett volna kérni, de mivel ilyen nincs, kvázi lopják a fát. A polgármester elmondása szerint ő a rendőrségen bemutatta a tulajdoni- és bérleti dokumentumokat is, a nagy kérdés, hogy valóban a Natura 2000 fennhatósága alá esik-e a terület, mert szerinte erre egyelőre nincs hiteles térkép. A helyzet tisztázására kérte a megyei Környezetvédelmi Igazgatóságot, hogy GPS-koordináták felhasználásával készítsenek egy pontos térképet. Béres Csaba nem zárja ki, hogy a terület “egy sarka beleeshet” a természetvédelmi területbe. A polgármester politikai hátteret sejt az ügy mögött, tudniillik a természetvédelmi területek felügyeletével megbízott személy felesége PSD-s polgármester-jelölt volt, majd az alpolgármesteri tisztség várományosa is. Érve: hogyan nem jelentettek még senkit fel hasonló fakivágásokért az elmúlt években, miért éppen a polgármesterrel kezdték? Béres Csaba ígéretet tett: mivel szerinte a fő kérdésre a készülő térkép ad választ, annak elkészülte után közleménnyel fog a sajtó nyilvánossága elé állni.

Rencz CsabaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .