Pontos nyilvántarás készül Szatmárnémeti utcáiról, tereiről

Pontos nyilvántarás készül Szatmárnémeti utcáiról, tereiről
Szatmárnémeti – Torja Ioneltől, a városi lakosság–nyilvántartó hivatal vezetőjétől megtudtuk, hogy február 25–től, hétfőtől egy három hétig tartó kampányba kezdenek, melynek célja, hogy Szatmárnémeti lakótelepeiről, utcáiról, tereiről és sétányairól pontos nyilvántartás készüljön.

Torja Ioneltől, a városi lakosság–nyilvántartó hivatal vezetőjétől megtudtuk, hogy hivataluk napjában megközelítőleg 400 ügyfelet fogad. Értjük ezalatt Szatmárnémeti újközpontjában működő anyakönyvi–hivatalként ismert osztályt, valamint a Petőfi Sándor utcán működő osztályt. Az előbbi helyen például a házaságot kötő felek jelentkeznek, utóbbi munkakatársait akkor keresi fel az állampolgár ha például új személyigazolványra van szüksége.

Pontos nyilvántartás

A városi lakosság–nyilvántartó hivatal vezetőjétől megtudtuk, hogy mától egy három hétig tartó kampányba kezdenek, melynek célja, hogy Szatmárnémeti lakótelepeiről, utcáiról, tereiről és sétányairól pontos nyilvántartás készüljön. A nyilvántartás magában foglalja azt, hogy honnantól kezdődik és meddig tart egy utca; a házak száma az adott utcában valamint az ingatlanok számozása is figyelni fognak a polgármesteri hivatal munkatársai. Azért van szükség egy pontos  nyilvántartásra, mert nagyon sok esetben előfordul, hogy a polgármesteri hivatal égisze alatt működő lakosság–nyilvántartó hivatal adatbázisa és a területgazdálkodási osztály nyilvántartásában szereplő lakótelepek, utcák, terek és sétányok nevei nem egyeznek, illetve nem szerepelnek, ugyanaz az utca kétféle elnevezéssel szerepel (Prahovei és a Triumfului sétány és mint utca is szerepel).

Ötletgazda

A Dana utca, a Decebal– és a Horea lakótelep, stb., szerepel az anyakönyvi hivatal nyilvántartásában, de nem ismerős a területgazdálkodási osztály nyilvántartásában. Az Oana utca, a Garii utca, a Ruha István átjáró elnevezéseket nem ismeri az anyakönyvi hivatal, következésképp az ott lakók nem kaphatnak vagy nem cserélhetnek személyazonossági igazolványt. Ami bonyolítja a dolgot nagyon sok esetben a régi utcanév szerepel a személyigazolványban. Mikor az állampolgár felkeresi a Petőfi utcai hivatalt mert személyi okmányt kell cseréljen, sok esetben előfordul, hogy már megváltozott a szóban forgó utca neve. A kampány ötlezgazdája az anyakönyvi hivatal, tudtuk meg Torja Ionel hivatalvezetőtől. Ennek az a magyarázata, hogy nap mint nap, ők az utcanevek okozta bonyodalmak és mindennapos reklamációk a lakossság részéről az anyakönyvi hivatalban csapódtak le. A kampányban együtt dolgoznak majd a városi lakosság–nyilvántartó hivatal és a területgazdálkodási osztály munkatársai.

Karikás Enikő