Ponta szerint 2013 a stabilitás éve lesz Romániában

Ponta szerint 2013 a stabilitás éve lesz Romániában
Romániát ma stabil országként ítélik meg, és ezt a státusát idén meg kell erősítenie – hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök a bukaresti parlamentben, ahol kedden megkezdődött a 2013-as állami költségvetés plenáris vitája.

 

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy kormánya a választási ígéreteket teljesítő, ugyanakkor csökkenő államháztartási hiánnyal számoló költségvetés-tervezetet terjesztett a parlament elé, amelyet előzetesen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is egyeztetett.

Ponta szerint a román büdzsében van fedezet a – 2010-es lefaragások előtti szintre – kiegészített közalkalmazotti bérek, a négy százalékkal növelt nyugdíjak, és a korábbi IMF-hitel törlesztőrészleteinek kifizetésére, miközben a költségvetési hiány idén sem haladja meg az uniós előírásokban szereplő, GDP-arányos három százalékot.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem nyúltak a 16 százalékos egységes adókulcshoz, habár szociáldemokrataként ő maga a differenciált adózás híve. “Van azonban egy határozott ígéretünk az adókulcs megtartásáról, amit a liberális partnereinknek tettünk, amely megalapozta a Szociálliberális Szövetség (USL) megalakulását, és a továbbiakban is ehhez tartjuk magunkat” – mondta Victor Ponta.

Hozzátette, a büdzsé tervezetében több pénzt irányoztak elő gazdaságfejlesztésre, de nem közvetlen beruházásokra, amiből szerinte sok esetben csak a politikai klientúra gazdagodott, hanem olyan projektekre, amelyek európai uniós támogatások felhasználására alapoznak.

A román állami költségvetést idén 46 milliárd eurós bevétellel és 49 milliárdos kiadással tervezték meg, 4,5 lejes euró-árfolyamon. Az idén a bukaresti kormány 2,15 százalékos deficittel számol.