ERDON Helyi hírek

2010.09.23. 12:32

Kerékpáros erődemonstrációt tartottak

<p>Nagyvárad- A szeptember 22-i Autómentes Nap alkalmából, az Európai Mobilitás Hete keretében a Bihar megyei Pro Bikers Egyesület kerékpáros felvonulást szervezett Várad-Rogériusztól Várad-Szőlősig.</p>

A Bihar megyei Pro Bikers Egyesület tagjai hagyományt csináltak abból, hogy évente kétszer- az április 22-i Föld Napja és a szeptember 22-i Autómentes Nap alkalmából- a nyugat-európai nagyvárosokban zajló Critical Mass akciókhoz hasonlóan kerékpáros felvonulást szerveznek Nagyváradon, mely révén több bicikliút kialakításának szükségességére, a biztonságos közlekedésre és a környezetvédelemre hívják fel az érintettek figyelmét. Az eseményt a nagyváradi önkormányzat finanszírozza, valamint további együttműködő partnerek az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Bihar megyei szervezete, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Helyi Közlekedési Vállalat Zrt. (OTL) és néhány magántársaság.
Ennek megfelelően szerda délután 6 óra körül a várad-rogériuszi Magnólia téren gyülekeztek a bringások, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt. A résztvevők fényvisszaverő mellényt kaptak a rendezőktől, majd rendőri kisérettel körülbelül háromszázan vágtak neki a Magnólia tér- Transilvaniei utca- Dacia sugárút- Decebal sugárút- Körös-part- Szent László tér- Avram Iancu utca- Sucevei utca- Horea utca- S. Puscariu utca- Nufărului utca- Lotus Center útvonalnak.
 
Felemelt kerékpárok
 
Két jelentős helyszíne, illetve mozzanata volt az erődemonstrációnak: a városháza előtti tér és a bevásárlóközpont parkolója, ahol a kerékpárosok felemelték kétkerekű járműveiket. Céljukat nyomatékosítandó, hangos fújolásba kezdtek olyankor, amikor egy-egy gépjármű figyelembe sem véve őket, elhajtott mellettük.
Nechita Zoltán azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: azért döntött úgy, hogy részt vesz a felvonuláson, mert ezáltal is fel szeretné hívni a lakosok figyelmét arra, hogy gyakrabban használjanak kerékpárt. Vetési Imola azt válaszolta kérdésünkre: érdekesnek tartja az eseményt, szeret biciklizni, amikor megteheti, naponta nyeregbe pattan. Ugyanakkor úgy véli: volna még mit tanuljanak a bringások és az autósok is. A nyolc éves Fodré Dávid büszkén újságolta, hogy ő tulajdonképpen kétszer tette meg a távot, hiszen Várad-Szőlősön lakik, ahonnan elkarikázott Várad-Rogériuszig, majd vissza.
 
Ciucur  Losonczi  Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!