Ponta nem ragaszkodik szociáldemokrata miniszterelnökhöz államfővé választása esetén

Ponta nem ragaszkodik szociáldemokrata miniszterelnökhöz államfővé választása esetén
A novemberi elnökválasztáson induló Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem ragaszkodik hozzá, hogy pártja adja Románia következő miniszterelnökét abban az esetben, ha őt megválasztják államfőnek – derült ki a politikus egy hétfő esti televíziós nyilatkozatából, amelyet kedden idéztek a román lapok.

“Ismerem jól a PSD-t, nem hinném, hogy minden tisztséget meg kellene szereznie. Az a fontos, hogy a leendő miniszterelnököt az egész koalíció támogassa, ne csupán a PSD, legyen meggyőződéses Európa-barát és atlantista, és tudjak együttműködni vele” – részletezte esetleges utódjával szemben támasztott elvárásait a PSD elnöki tisztségét is betöltő kormányfő.
Ponta – akinek a felmérések szerint a legnagyobb esélye van arra, hogy Románia következő elnöke legyen – elhárította a műsorvezető találgatásait, aki arról érdeklődött: az elmondottak értelmében megbízná-e kormányalakítással Calin Popescu Tariceanu liberális szenátusi elnököt, vagy George Maiort, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóját.
Rámutatott: egyetlen lehetőséget zár ki, azt, hogy Traian Basescu jelenlegi államfőnek adjon kormányalakítási megbízást. Ponta azt mondta, inkább lemondana az elnökségről, ha államfőként valaha is abba a helyzetbe kerülne, hogy Basescu egy ötven százalék feletti parlamenti többség jelöltjeként kér tőle miniszterelnöki kinevezést.
Azt viszont kívánatosnak nevezte, hogy Tariceanu új liberális pártja a novemberi elnökválasztás után belépjen a kormánykoalícióba és – a PSD-vel, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) – közösen vigyék tovább azt a szociálliberális kormányprogramot, amellyel a 2012-es parlamenti voksoláson kétharmados választói felhatalmazást kaptak.
Ponta kifejtette: egyetlen államfőjelölttől tart, és az ő maga. Rámutatott, minden jelölt hibázik, de arra kell vigyáznia, hogy ne kövessen el alapvető hibákat. Azzal azonban tisztában van, hogy bármelyik jobboldali jelölt kerül is a második fordulóba, erős ellenfél lesz, mert a szociáldemokraták elleni összefogásra alapozva próbálják majd mozgósítani a szavazókat.
Felmérések szerint a PSD a legnépszerűbb párt Romániában, ugyanakkor a magukat jobboldaliként meghatározó pártok támogatottsága együttesen hasonló nagyságrendű. A közvélemény-kutatások szerint Ponta most megnyerné az elnökválasztást, bárkivel is kerülne össze a második fordulóban. A szociáldemokraták három korábbi elnöke viszont – Ion Iliescu 1996-ban, Adrian Nastase 2004-ben és Mircea Geoana 2008-ban – úgy veszített az elnökválasztáson a jobboldal jelöltjével szemben, hogy az első fordulóban még nyerésre állt.

Címkék: ,