Ponta: ha a bizalmatlansági indítvány elbukik, Sorin Grindeanu új kormányt alakít, és átveszi a PSD elnökségét is

Ponta: ha a bizalmatlansági indítvány elbukik, Sorin Grindeanu új kormányt alakít, és átveszi a PSD elnökségét is
Amennyiben a Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány elbukik, Sorin Grindeanu új kormányt alakít, és átveszi a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetését is – nyilatkozta vasárnap este Victor Ponta.

Ponta azt mondta, a “politikai és közigazgatási koherencia” megköveteli, hogy a kormányt alakító párt elnöke töltse be a miniszterelnöki tisztséget.

“Jómagam pártelnök voltam és miniszterelnök, Năstase szintén, Boc szintén, és 2020-ban vélhetően Ludovic Orban is azt fogja mondani, hogy kormányfő akar lenni. Liviu Dragnea nem miattunk nem lehet miniszterelnök, hanem azért, mert van egy törvény, amely ezt megtiltja neki” – fogalmazott a kormányfőtitkár az Antena 3 televízió egyik műsorában, hozzátéve, hogy bár egy “normális országban” a kormányfő irányítja a kabinetet, Romániában ez idáig Liviu Dragnea vezette a kormányt Mihai Busuioc volt főtitkár és Sevil Shhaideh fejlesztési miniszter közvetítésével, ugyanis utóbbinál “voltak a pénzek”.

Ponta úgy fogalmazott, a jelenlegi politikai válságot Liviu Dragnea idézte elő, aki olyan rendszert alakított ki a PSD-n belül, amelynek a lényege, hogy mindenben kizárólag ő maga dönthet. Sorin Grindeanu is Liviu Dragnea áldozatává vált, ugyanis hat hónap után megértette, hogy miniszterelnökként elsősorban nem a pártelnökkel, hanem az ország lakosságával szemben vannak kötelezettségei – tette hozzá Ponta.

Azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek szerint Dragnea eleve úgy tervezte, hogy hat hónapos lesz a Grindeanu-kabinet mandátuma, Ponta azt mondta, a pártelnöknek eredetileg az volt a célja, hogy eszközöljék ki az alkotmánybíróságnál, hogy ő lehessen a miniszterelnök, ez a próbálkozás azonban kudarcba fulladt.

“Amikor Dragnea azt mondta, hogy ez a kormány hat hónapig lesz hivatalban, még mondott valamit: az alkotmánybírósághoz fordulunk, az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy miniszterelnök lehetek, Grindeanut hazaküldjük, és én leszek a kormányfő. (…) Ha az alkotmánybíróság megengedi, hogy miniszterelnök legyek, Iohannis azonban ellenszegül, felfüggesztjük Iohannist” – idézte az állítólag Dragnea által mondottakat Victor Ponta.

www.agerpres.ro