Ponta: a kormánykoalíció az első forduló után dönti el, kit támogat a másodikban

Ponta: a kormánykoalíció az első forduló után dönti el, kit támogat a másodikban
A bukaresti kormánykoalíció az elnökválasztás első fordulója után dönt arról, melyik versenyben maradt elnökjelöltet támogatja a második fordulóban, és arról, hogy ki legyen a következő miniszterelnök – jelentette be hétfőn az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta román kormányfő.

Ponta a koalíció hétfői egyeztetése után emlékeztetett, hogy három elnökjelöltjük van, (a miniszterelnök mellett) Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is indul. Az egyeztetésen megállapodtak, hogy november 3-án találkoznak, és eldöntik, kit támogatnak az államfői tisztségre, ha csak egyikük marad versenyben, és ki lesz a miniszterelnök.
A szociáldemokrata politikus többször is jelezte, nem akar a saját pártjából miniszterelnököt jelölni, ha államfővé választják.
A román sajtó arra számít, hogy Ponta a liberális Tariceanut bízná meg kormányalakítással.
A szenátusi elnök egy új, a szociáldemokratákkal együttműködő liberális politikai alakulat szervezésébe kezdett, miután kilépett a februárban ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Pártból (PNL). Tariceanu, a PNL korábbi elnöke, 2004 és 2008 között volt már Románia miniszterelnöke.
Romániában novemberben rendeznek elnökválasztást, amelyen 14 jelölt indul. A közvélemény-kutatások szerint a tisztség sorsa a november 16-i második fordulóban fog eldőlni Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Klaus Johannis, a PNL jelenlegi elnöke, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje között.
Kelemen Hunor korábban úgy nyilatkozott: az RMDSZ csak az első forduló után dönt arról, kit támogat a másodikban. A politikus úgy vélekedett, az erdélyi magyarság nem engedheti meg magának, hogy érzelmi alapon döntsön, hanem pragmatikusan kell választania.

Címkék: , ,