Polgármesterekkel tárgyalt a prefektus

Bihar megye – Július 10-én gyűlésre hívta Mircea Ghitea prefektus megyénk polgármetereit és a közintézmények vezetőit, aktuális kérdések megtárgyalására.

A megbeszélésen jelen volt Radu Tarle  a Megyei Tanács elnöke, Liviu Popa, Bihar megye rendőrfőkapitánya, Florian Vesa a mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség igazgatója, Smaranda Scridon a Közpénzek Felügyelőségének igazgatója, Calin Mocan a Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója és Liviu Lupea a Területi Munkafelügyelőség főfelügyelője.

A gyűlés napirendjén szerepelt a polgármesteri hivatalok által kidolgozandó helyi fejlesztési tervek jelenlegi állapota, a struktúrális finanszírozási program a helyhatóságok részére, a helyi közigazgatást szabályozó törvények,  az európauniós mezőgazdasági támogatások hozzáférhetősége, a vidéki települések közbiztonsága, hulladékgazdálkodás és zöldövezetek kérdése a megyében, a birtoklevelek kiadása, a Munkaügyi Minisztérium egyes szociális juttatások megadására vonatkozó 2008/849 -es júniusban megjelent új rendelete, a központi fűtéses tanintézetek kazánjainak ellenőriztetése, a kultúrális értékek megőrzésére vonatkozó törvénykezés ismertetése, a települések és iskolák ivóvízellátása.

A gyűlés végén leszűrhető volt a következtetés, hogy a 35 helyi fejlesztési startégia közzül, melyet a polgármesteri hivataloknak ki kell dolgozniuk, mindössze 16 körvonalazódik, de egyet sem szavazott még meg a helyi tanács. Mircea Ghitea prefektus felhívta a figyelmet, hogy a Prefektúra minden támogatást megad, csak csináljanak már valamit.