Polgári megemlékezés Szacsvay szobránál

Polgári megemlékezés Szacsvay szobránál
Mintegy kétszázan gyűltek össze szombat délután Szacsvay Imre nagyváradi szobránál, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett megemlékezésen.

 

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte az egybegyülteket s ismertette a 163 éve történt tragédia részleteit. Aradon tizenhárom vértanú kellett meghaljon a mi szabadságunkért, s most együtt gyászol a nemzet, emlékezik Arad, Szabadka, Ungvár, Erdélyország, Zilah, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyföld, Brassó és még sorolhatnánk. Ők még tudtak együtt harcolni, halni a nemzetért, de ahogy fogytán a nemzet, az egység is megbomlani látszik – hangzott el. Nem lehet egység ott, ahol megtörtént az árulás, árulókkal nem lehet közösséget vállalni, nem lehet kétfelé sántikálni. Miközben Orbán Viktor, mint mesebeli hős Marosvásárhelyre jön, hogy egyetemeink működésére pénzt hozzon, a Bihar megyei RMDSZ a kettős állampolgárságot tagadó liberálisokat ünnepelteti – mondta Török Sándor. Összefogott ellenünk a külső és belső ellenség – hogy lehet így egységről beszélni?- tette fel a kérdést.

Ez a járható út

A későbbiekben Ady Endre Október 6 című verse hangzott el, s a Márkus Zoltán karnagy által vezényelt Nagyváradi Asszonykórus előadását követően Zatykó Gyula, a néppárt partiumi régióelnöke idézte fel az 1849 év történéseit, történelmi kontextusba helyezve a megtorlás időszakát, és az október 6-i vérengzést. Amint a későbbiekben elhangzott, mindezzel a győztesek félelmet akartak gerjeszeni, hiszen csak azok küzdenek, akik nem félnek. Az igazi szabadság összeegyeztethetetlen a félelemmel, s „a mi erdélyi közösségünk még fél. Fél önállónak lenni. Habár tudja, hogy ez a járható út, hallgat azokra, akik a félelmet, a kishitúséget táplálják beléjük”. Szó esett többek között a visszaszolgáltatás terén történő időhúzásról, az ígérgetésekről, amelyekkel „elöljáróink már két évtizede kampányolnak”, továbbá arról, hogy a Székelyföld autonómiájával kapcsolatos nemrégiben zajló parlamenti vitán, ahol „az erdélyi magyarok túlnyomó többsége által odaküldött szenátoraink meg sem mukkantak” – holott, „Petőfi szavaival élve, most kellett volan merniük meghalni”.

Incidens

Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, Tőkés László EP-képviselő brüsszeli irodájának vezetője elmondta: Tőkés László a Brassói Magyar Napok rendezvénysorozatán vesz részt, de „lélekben itt van és velünk együtt gyászol”. A magyarok megmozdulnak a szbadság kihívásaira, ám van, aki el akarja hitetni, hogy a párnázott börtön egyenlő a szabadsággal. A szabadság önállóságot feltételez, az unión belül pedig Erdély esetében autonómiát. Az egyik legnagyobb bűnük a jelenkori politikusoknak, hogy vissza akarják csempészni a félelmet az életünkbe. A szabadság egyúttal feladat is: ha nem emeljük fel a magyar jövő zászlaját, oda fogunk sodródni, ahová a kis diktátorok akarják. Az aradi tizenhármak üzenete pedig az, hogy lesz magyar feltámadás.

A Váradi Dalnokok előadását követően egyesek koszorúkkal, mások egy-egy szál virággal rótták le tiszteletüket a mártír jegyző szobra előtt.

A megemlékezés vége felé történt, hogy valaki egy autóból kiabálta ki románul, többször hogy „menjetek haza”. „Nem akartam visszakiabálni, hogy mi itthon vagyunk. Mi vagyunk itthon!” – mondta ezt követően az összegyülteknek Török Sándor.

A redezvény a Szózat, a Himnusz, majd a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.

Neumann Andrea