Polgár Levente első fogyatékkal élő sportolóként vesz részt az északi-sarkköri ultramaratonon

Polgár Levente
Polgár Levente
A nagyenyedi Polgár Levente is részt vesz az északi-sarkköri ultramaratonon. Ő az első fogyatékkal élő sportoló, aki indulhat a világ egyik legnehezebbnek tartott maratonján, amelyen extrém időjárási körülmények között, mínusz 30 vagy akár mínusz 50 Celsius-fokos hidegben kell teljesíteniük a versenyzőknek a több mint 500 km-es távot.

“Nem azzal a gondolattal vágok neki, hogy melléfogok vagy nem tudom befejezni” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Polgár Levente, aki szombaton indul a verseny helyszínére, Kanadába. Azt mondta, sokan támogatják őt, többek között Dacian Cioloş volt miniszterelnök és Mihnea Motoc egykori védelmi miniszter is küldött bátorító üzenetet.

Polgár Levente az első fogyatékkal élő sportoló, akinek a jelentkezését elfogadták a 6633 Arctic Ultra elnevezésű maraton szervezői. A 37 éves férfi hatéves volt, amikor egy vonatbalesetben elvesztette a jobb karját. Levente 2016-ban és 2017-ben részt vett a 170 km-es Montblanc ultramaratonon, és szintén 2016-ban futva átszelte Romániát, 1.100 km-t téve meg Zsombolyától (Jimbolia) Vama Vechéig.

Az idei északi-sarkköri ultramaraton március 9-én rajtol. A megmérettetésen négy román versenyző indul: Polgár Levente mellett rajthoz áll még az előző két kiírás győztese, a besztercei Tiberiu Uşeriu, Avram Iancu petrozsényi könyvtáros, valamint a jelenleg Kanadában élő Florentina Iofcea. Eddig kilenc ultramaratont szerveztek, ezeken összesen 32 résztvevőnek sikerült befejeznie a versenyt.

www.agerpres.ro