Pokoli és mennyei történetek a bábszínházban

Pokoli és mennyei történetek a bábszínházban
Nagyvárad – Pénteken 18 órától Vujity Tvrtko, a TV2 sztárriportere és Szenczi Sándor baptista lelkipásztor, egy budapesti baptista szeretetszolgálat elnöke mesélt több mint 2 órán keresztül a nagyváradi Arkadia bábszínházban.  

A vendégek a Válaszd az életet szeretetszolgálat szervezésében jártak Nagyváradon a Tízezer gyermek karácsonya országos akció keretében és ajándékokat gyűjtöttek rászoruló gyermekeknek. Nagyváradi fellépésükkel több, mint 100 cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze. Ugyanis egy cipősdoboznyi ajándékcsomagot vagy pénzbeli adományt kértek belépőként - amit az általuk hozott ajándékokkal összekeverve később Parajdon a sóbányában fognak szétosztani, illetve Böjte Csaba dévai  árvái kapják meg, mondta a szeretetszolgálat elnöke.

Az érdeklődés igen nagy volt, hiszen a 200 férőhelyes teremben minden szék foglalt volt, még pótszékeket is tettek be, s így is voltak, akik állva nézték, hallgatták végig a két kitűnő előadó igen érdekes, hol vidám, hol megrázó történeteit, amit a világ minden tájáról gyűjtöttek össze tevékenységük során, néha életüket, szabadságukat kockáztatva. A közönség vastapssal honorálta azokat.

Szó esett a ruandai népirtásról, ahol 1994-ben néhány nap alatt 1,1 millió embert mészároltak le, mondhatni kiirtották a tuszikat, de a világ a mai napig alig tud valamit róla. Levetítettek egy túl az északi sarkkörön, a Spitzbergákon készült filmet, ahol egy 1920-ben aláírt, aztán elfelejtett szerződés alapján a magyaroknak különleges jogaik vannak, így Tvrtko és Sváby András elmentek oda magyar “bázist” alapítani a norvég és volt szovjet bázis mellé. Szó esett az amerikai életformáról, ahol több, mint 2600 tévécsatorna közül válogathat az ember, az egyik washingtoni szállodában, ha felhajtják a WC ülőkéjét megszólal a Beethoven zene. Látható hollogramos útmenti feszület kacsintó Krisztussal, míg Kazahsztánban a Lenin sugárúton egyetlen vécét sem találtak, Csecsenföldön pedig néhány pincébe rejtőzött öregasszonyon kívül kiirtották az egész babtista közösséget, ahol szemük láttára vágta le az egyik férfi a romok alá szorult felesége ujját, hogy megmentse az arany karikagyűrűt, a segélyt vivőket pedig egész éjszka lőtték, reggelre az egyik szállítmánykísérőnek a fejét, másiknak a karját vágták le. Beszéltek észak-koreai tapasztalatukról, ahova Tvrtko csak a szeretetszolgálat alkalmazottjaként juthatott be Szenczi Sándor jóvoltából, de a végén kisült, hogy hiába hazudozott, a titkosszolgálat mindent tudott róla, minden lépését figyelemmel követték. Észak-Korea a világ egyik legidiótább diktatúrája, ahol az időt is Kim-ir Szen elvtárs születésétől számítják, aki a fiának azt a nevet adta, hogy Dicsőséges Pártközpont, ahol 1944-ben 400 embert végeztek ki egy téren, mert nem Kim-ir Szent választották az Isten helyett, ahol van ugyan autópálya, de magántulajdonban senkinek nem lehet autója, és egy múzeumban az emlékkönyvbe írtak miatt kis híján le lettek tartóztatva. Az érdekesebbnél érdekesebb történetek felsorolását hosszan lehetne még folytatni.

Vujity Tvrtko Pokoljárás és Szenczy Sándor Dögcédula és kereszt című könyvét az előcsarnokban lehetett megvásárolni és a rendezvény végén dedikálták a szerzők.

Albert Ferenc