Elismerés

2021.09.10. 07:00

Átvette az Ezüstfenyő-díját Sauer András

Az országos RMDSZ legutóbbi kolozsvári SZKT-ülésén Ezüstfenyő-díjjal jutalmazta a nagyváradi Sauer András Kálmán közösségépítő tevékenységét, életpályáját is. Betegsége miatt a kitüntetett nem lehetett személyesen jelen az ünnepségen, ezért csütörtök reggel vette át az elismerést az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában.

Ciucur Losonczi Antonius

Az országos RMDSZ vezetősége idén 19. alkalommal fejezte ki hálát mindazoknak, akik a közösség megerősítéséért, összetartásáért, kultúránk és értékeink tovább örökítéséért, vagy ahogyan szimbolikusan nevezzük: a szülőföld visszaszerzéséért áldozzák életüket. A kitüntetettek közt volt a nagyváradi Sauer András Kálmán is, aki csütörtök reggel vette át a díját.

Az RMDSZ részéről dr. Kirei Melinda által írt laudációt Grim András, a megyei RMDSZ helyi és körzeti szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke olvasta fel. Elhangzott: Sauer András Kálmán tősgyökeres nagyváradi polgár, 1943-ban született. Pályafutását, mint akkoriban mindenki, a ranglétra alsóbb szintjein kezdte, majd bizonyítva kitartását és rátermettségét, lépdelt rajta felfelé. 1999–2011 között a Prestarea Szövetkezet választott elnöke volt, így rengeteg emberrel került kapcsolatba. Segítőkészsége legendás volt már akkoriban is, bárki, aki hozzáfordult, nem csalódott benne. Közösségi ember, aki szívvel-lélekkel vállalta a rábízott feladatok teljesítését. Nem lehetett olyat kérni, amire valamilyen úton-módon ne talált volna megoldást, ne segített volna lehetőségeihez mérten. 2005-től 2021-ig az RMDSZ Bihar megyei szervezetének gazdasági alelnöke volt, az újvárosi körzetet 2012–2020 között vezette. Nagyon jó csapatkapitány, irányítása alatt az újvárosi RMDSZ jelentős szerepet vállalt a váradi szervezet munkálataiban, méltó tehát az Ezüstfenyő-díjra.

Borsi Imre ránt ügyvezető elnökhelyettes úgy fogalmazott: „mindenki Bandi bátyja” közösségépítő múltja példaértékű. Azt bizonyítja, hogy aki közéletben dolgozik, annak a munkája sok erőfeszítéssel és munkával jár együtt, amiért nem mindig részesül köszönetben, ezért jó, ha mégis vannak olyanok, akik vállalják ezt. Sauer András általában vidám ember, a hozzáállása akkor is pozitív, amikor betegség gyötri, és kitűnő csapattagként egy-egy poénnal, mosollyal feloldja a feszültséget. Ez a díj pedig nem búcsúzás tőle, hiszen a továbbiakban is számítanak a segítségére, a jó tanácsaira.

Szabó Ödön ügyvezető elnök négy tulajdonságot emelt ki, ami szerinte a jó vezető ismérve, és Sauer Andrást is jellemzi: a társadalom megbecsült tagja, aki példát mutat másoknak; szakmaiság, vagyis ért ahhoz, amit csinál; jó kedély, azaz nem kényszerből cselekszik, valamint precizitás. Hangsúlyozta: a felsoroltakat mind megtapasztalhatták azok, akik ismerik őt, és ráadásul Sauer András önzetlenül cselekszik, sohasem hajtott kimagasló pozíciókra.

A kitüntetett azt mondta, a szüleitől tanulta meg, hogyan kell viselkedni, a jól neveltséget, azt, hogy meg kell adni másoknak a tiszteletet, és segíteni kell azoknak, akiknek szükségük van erre.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában