Poénözön a várszínházban

Poénözön a várszínházban
Helyzetkomikum, pikáns jelenetek, poénok, kacagtató vidámság: röviden így jellemezhető Bencsik Imre – Straub Dezső: Nejcserés támadás című vígjátéka, amit vasárnap este mutattak be a váradi várszínházban.

Az eredetileg szombat estére tervezett Nejcserés támadás című vígjátékot egy nappal később, vasárnap este mutatták be a nagyváradi várszínházban Gergely Róbert rendezésében és főszereplésével, valamint olyan közkedvelt sztárok szereplésével, mint Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, Cseke Katinka és Némedi Varga Tímea. Az előadás kezdetén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szólalt fel, megköszönve a közönségnek a kitartását, vagyis azt, hogy az egy nappal korábban elmaradt előadás után másnap visszatértek. Kifejtette, hogy az immár harmadik idényéhez érkezett nyári nagyváradi színházi fesztivál megszervezése jó gondolatnak bizonyult, ezt bizonyítja a nagyszámú közönség jelenléte is. Szabó Ödön elnézést kért a szervezési problémákért, „mert ilyesmi megtörténhet, főleg, ha egy határ elválaszt bennünket. De reméljük nemsokára Schengen lesz, ami megoldja majd ezt a problémát is, mert már a határon sem kell megállni” – fogalmazott a politikus, utalva ezzel arra, hogy egy nappal korábban a határon azért nem engedtek át két színművészt, mert lejárt a személyi igazolványuk. Ezt követően Szabó Ödön beszélt a Mandala nyári színházi fesztivál baráti körének kezdeményezéséről, mely azt a célt szolgálná, hogy ebből a sorozatból egy rangos, város-, megye- és akár országhatárokon túlmutató jelentős fesztivál váljon.

Vidám hangulat

Nem sokkal fél kilenc után kezdetét vette a már oly nagyon várt előadás. A főként a televízióból ismert magyarországi sztárok nem okoztak csalódást, hiszen számos alkalommal hangos kacagásra ingerelték a váradi közönséget. Bencsik Imre és Straub Dezső darabja a bohózatok és helyzetvígjátékok összes közismert elemét felvonultatta: megjelenik benne a csapodár férj, a megcsalt feleség, a balek barát, az identitáscsere, a félreértések stb. stb. és mindez harsány, nem egyszer vaskos poénokba csomagolva, humoros színészi játékkal megfűszerezve. Gergely Róbert sziporkázott Szalai doktor szerepében, de Harsányi Gábor méltó társa volt a poéngyártásban. A megcsalt feleséget alakító Nyertes Zsuzsa ravasz bosszút állt csapodár férjén, és Cseke Katinka is számos poénnal örvendeztette meg a közönséget a tűzről pattant tenyeres-talpas takarítónő szerepében. Némedi Varga Tímea kisebb feladatot kapott ebben a darabban, az dolga az volt, hogy Szalai doktor szempontjából mindig a lehető legrosszabb pillanatban jelenjen meg a színen. A hangos hahota jelezte azt, hogy a nézők nem vették zokon a második felvonásra meglehetősen megsokasodó dramaturgiai bukfenceket, amelyek csak arra szolgáltak, hogy egy-egy újabb helyzetkomikum megszülessen. A Nejcserés támadás jó választás volt a könnyed nyári kikapcsolódásra vágyó közönség számára.

Pap István