Pocsék bíráskodás, VSK-kudarc

Pocsék bíráskodás, VSK-kudarc
A Román Kézilabda Szövetség „visszaadta” a Resicabányai UCM-nek azokat a pontokat, amelyeket Bákón vesztettek el. Kicsit fura módon tették, a Szatmárnémeti Városi Sportklub érezte a kárát.

A Resicabányai UCM férfi kézilabdacsapata a bákói döntetlen miatt maradt le a bajnoki címért folytatott harcban, azon a meccsen pedig a Bogdan Anton, Iulian Cristea páros bíráskodott. Akkor Aihan Omer, a krassó–szörényeik edzője vehemensen bírálta a síposok teljesítményét. Ez a iaşi–i kettős vezette a pénteki, Szatmárnémeti VSK – UCM bajnokit is. Ezzel valószínűleg a román szövetség (FRH) „kedveskedni” szeretett volna a resicaiaknak, hogy azok akadálytalanul visszakaphassák a Bákóban elvesztett pontokat. Viszont arra a FRH sem számíthatott, hogy egy szívós csapattal áll majd szemben a háromszoros Challenge–kupagyőztes, ezért a bírókra a vártnál több szerep jutott. Az első félidőben még elnézték, hogy a kiválóan játszó VSK legénysége a 9. percben 8–6–ra, a 25. percben 16–13–ra, majd két perccel később már néggyel vezetett (18–14). Bár a szünetig a vendégek ledolgoztak a hátrányból (18–17), a második félidőben a Palkó János és Nicolae Istrate edzőpáros legénysége ugyanazzal a lendülettel játszott, mint az első fél órában. A kapuban Teremi László parádézott, az ellenfél védelme pedig csak nehezen tudta megállítani a szatmári rohamokat. Oláh és Varga a szélekről, Birtalan 9 méterről, Savic pedig a félkörről „zúzta” a resicaiak kapuját. Bár a 35. percben átvette a vezetést az UCM (21–22; a mérkőzésen második alkalommal, 0–1 után), egy gólnál nagyobb előnyre nem sikerült szert tenniük. Itt jött a képbe a két sípoló. Általuk kitalált szabaddobásokat ítélt a vendégeknek, míg azok durva szabálytalanságaitól eltekintettek. A bírók ténykedését bizonyítják még a statisztikai adatok is: 5 kiállítás a szatmári oldalon, és csak egy (27 másodperccel a vége előtt) a resicaiaktól. A hétméteresek számát tekintve az UCM 4–5 arányban „nyert”.
Az egykori és jelenlegi válogatott játékosokkal felálló UCM így sem boldogult a jól védekező VSK „fal” előtt. Az utolsó harminc másodpercben 33–34–es vendégvezetést mutatott az eredményjelző, és a szatmáriak támadhattak. Az utolsó pillanatban viszont Bursac rosszul passzolt Savicnak, aki már nem tudta megfogni a labdát, így maradt a csúfos resicai győzelem.

„Nem ez a Resicabányai UCM eredeti arca. Viszont gratulálok a Szatmárnémeti VSK–nak” – mondta Aihan Omer, akit két évvel ezelőtt egy bírói megvesztegetés gyanúja miatt állítottak fel a román válogatott kispadjáról.

„Már többször is mondta: túl kicsik vagyunk, és a román szövetség ügyel arra, hogy ezek a kis csapatok ne kavarjanak be a nagyoknak – mondta méltán elkeseredve Palkó. – A csapatom eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta, Teremi pedig ismét bizonyította értékét” – tette hozzá a sportigazgató.

Nemzeti Liga, 21. forduló
Szatmárnémeti VSK – Resicabányai UCM 33–34 (18–17).
VSK: Teremi (14 védés) – Oláh (4 gól), Şavlovschi (4), Birtalan (10 – ebből négy 7 méteresből), Mateş, Ciornohuz, Bursac (4), Savic (5), Varga (3), Vizsbovszkij (3). A UCM legjobb góldobói: Ghionea 9, Fenici 7.