PNL-PD kormány megint?

PNL-PD kormány megint?
Azt tudatta az államfő, hogy a kabinet bukása után a PD és a PLD mellett a PNL-t is bevonná az új kormány megalakításába. E témában nem segít a PSD-nek.

Egykori politikai alakulatából, a Demokrata Pártból (PD) javasol miniszterelnököt Traian Basescu román államfő, ha jövő héten megbukik a Calin PopescuTariceanu miniszterelnök, PNL-elnök vezette kormány – ezt maga Basescu jelentette ki pénteken, alig néhány nappal azelőtt, hogy a parlamentben szavazásra bocsátják az ellenzéki szociáldemokraták által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

Korábban számos spekuláció látott napvilágot a román sajtóban arról, hogy Basescu állítólag kiegyezett a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségével. Az állítólagos alku szerint Basescu hatalomra segítette volna a PSD-t, amely cserében benyújtotta a kormány megbuktatását eredményező bizalmatlansági indítványt. Politikai berkekben azt is rebesgették, hogy Basescu a PSD elnökét, Mircea Geoanat kéri majd fel kormányalakításra.

Az erre vonatkozó csütörtöki késő esti államfői nyilatkozat azonban szertefoszlatott minden szociáldemokrata reményt, hiszen Basescu világossá tette: esze ágában sincs hatalomra segíteni a PSD-t. A román államfő szerint a PSD-ben dúló belső harcok miatt az ellenzéki párt túl ingatag ahhoz, hogy kormányozzon.