Plusz erőforrás a választásokhoz, csak magyaroknak

Az közelgő európai parlamenti választások minden pártra nagy anyagi terheket rónak, és külön szabályozás köti a politikusokat abban, hogy mit, mikor és hogyan használhatnak fel a média eszközeiből a választást megelőző időszakban.

A romániai központi sajtó már berzenkedik az ellen, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, független jelölt a magyarországi média adta lehetőségeket is kihasználják a kampányukhoz. A magánkézben lévő Duna Televízió, és az állami MT2, valamint a Kossuth Rádió az erdélyi magyarok körében a leggyakrabban nézett és hallgatott adók.

 

A magyarországi hatóságok semmilyen szabályozást nem vezettek be a választások és a külföldi, magyar politikusok médiában való közszereplését illetően. Szakértők nem azon lepődtek meg, hogy magyarországi politikusok is bekapcsolódtak a választás előtti kampányhadjáratba, hanem azon, hogy ez a „csatlakozás” mekkora méretek öltött. Ennek oka lehet, hogy a magyarországi szocialisták és liberálisok az RMDSZ, míg a jobboldaliak, és különösen a FIDESZ Tőkés László mellett tette le a voksát.

 

Egyes román politikusok szerint összeurópai szabályozásra lenne szükség a kampányok mediatizálásával kapcsolatban.

Az RMDSZ és Tőkés László ezen lépése azonban nem törvényellenes.