Pletykálni jó?

Az olasz OK Salute című szakmagazin legutóbbi számában több oldalt szentel ennek az ősi hagyománynak, hangsúlyozva, hogy a jólértesültség volt az egyik húzó elem a primitív ember fejlődésében.

A szakértők szerint megszerezni egy pletykát vagy továbbadni, stimulálja az agyban az antidepresszáns hatástú szerotonintermelést. De vigyázat: csak addig van jótékony hatása, amíg nem válik betegessé, rosszindulatúvá, míg mások kikémlelése nem válik életcéllá – mondják a pszichológusok. Csak addig, amíg nem ártunk vele másoknak.
A gonosz pletykák áldozatai – közszereplők, ismert személyiségek – sokat mesélhetnének erről. Egy olasz volt közjogi méltóság például elmesélte: elterjedt róla a hír, hogy a felesége elzavarta otthonról. Abból következtettek erre, hogy a házuk elől eltűntek a testőrök, holott Olaszországban egy rendelettel megszüntették ezt a kiváltságot a volt parlamenti elnökök esetében. Egy művészről azt terjesztették, hogy kokainfüggő. Ő azóta félévente megcsináltatja a hajszáltesztet és az eredményt gondosan őrzi a széfjében, hogy szükség esetén bizonyíthassa, a hír nem igaz.
A végkövetkeztetés: a pletyka használata előtt mindenki tájékozódjon a kockázatokról és a mellékhatásokról – figyelmeztetnek a szakértők.
(mti)