Plasztikai és esztétikai sebészek értekezlete

A Román Plasztikai és Esztétikai Sebész Társaság, a Plasztikai helyreállító és Esztétikai Sebészek Európai Szövetsége, a Nagyváradi Orvostudományi kar szervezésében Kolozsváron kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak, melyen több mint harminc, nemzetközileg is ismert szakember vett részt.

 

A főszervező dr. Toma Mugea, a Román Plasztikai és Esztétikai Sebész Társaság elnöke elmondta: második alkalommal rendeznek hazánkban szakemberek számára hasonló képzést, amely csak a női mell- plasztika probléma- körét öleli fel. A résztvevők 10 országból, mint például Indiából, Törökországból, Svájcból és Szerbiából… valamint Románia különböző részeiből vannak. A jelenlevők megismerhetik a legújabb műtéti beavatkozásokat. 7 műtétet mutatnak be.

Az igen jó kedélyű doktor úr elmondásából a következőket tudtam kiszűrni: Romániában minden sajátos válság ellenére, vannak olyan jelenségek, melyeket a krízis nem érint. Sorolhatnám a példákat. De most mégis egy, a maga nemében sajátos vonalat választok, mely a rengeteget emlegetett egészségügyhöz tartozik.

A kolozsvári konferencián főleg a magánkórházak orvosai vettek részt , akiknek feladata a hölgyek, vagy urak külső megjelenési formájának minél vonzóbbá tétele.

A mindenkori hölgyek mindig is sokat tettek annak érdekében, hogy küllemük felhívja rájuk a figyelmet. Nagyon sokan ennek érdekében, még a késtől sem húzódoznak annak reményében, hogy külsőleg jóval csábosabban nézzenek ki.

Ez nem éppen olcsó orvosi beavatkozás, de ahol pénz van, ott mindig kikerül annyi, amennyit erre szánhatnak. Hiszen a nagy szlogen az: Egyszer élünk, itt talán könnyebben eléri célját, mint más esetekben.

Az a jövőbeli páciens, aki elhatározza, hogy valamilyen orvosi beavatkozást vesz igénybe szervezete külső kinézésének javítása érdekében, jó, ha előzőleg részletesen megtárgyalja az illető orvossal, aki a beavatkozást végzi, azt, mit is fog és hogyan tenni. Milyen anyagokat használ, például mellnagyítás, mell-kisebbítés, ránctalaníts, stb. alkalmával. Melyek a műtétet befolyásoló kockázati tényezők.

Nem árt mindezt írásba foglalni. Már csak azért is, mert a doktorok is a maguk módján nem éppen felkészületlenek az esetek alkalmával adódó meglepésekkel szemben.

A fennálló törvény értelmében minden plasztikai sebésznek zárójelentést és/vagy egy ID kártyát kell átadnia páciensének, amikor elbocsátja. A kapott dokumentumoknak tartalmazni kell az implantátum összes adatát (gyártmány, típus, méret)!

Ha a paciensnek irreális elvárásai vannak, akkor jobb, ha a beavatkozás elmarad.

A ma orvosa igyekszik a lehető legjobban felkészülni szakmailag. Kurzusokat tartanak, melyekre nemzetközileg is ismert személyiségeket hívnak meg, akik képesek nagyon nehéz műtéteket bemutatva, oktatni azokat, akik még nem sajátították el megfelelő módon a sebészi technikát.

Az ilyen jellegű szimpóziumok nem olcsók, főleg a felszerelések nagy kiadást jelentenek. Ennek a következménye a műtétek ára is, az utókezelés költségeit is beleszámítva. Az egészségbiztosító nem támogatja ezeket a műtéteket, melyeknek a hátterében sokszor a szórakoztató ipar igényei is megnyilvánulnak.

Mindenik a maga nemében nehéz műtétnek számít. Tehát a hazai orvosainknak van kitől, eltanulják a műtéti fogásokat, már csak azért is, mert napjainkban az ilyen jellegű megnyilvánulásokat digitális technikával rögzítik, és vissza lehet nézni. Képek alapján lehet elemezni, mit miért tettek.

Az egész akció, melynek címe „Hogyan csinálom én”, fő lebonyolítója dr. Toma Mugea szerint, a paciensek nincsenek tisztában azzal, hogy a műtétek alkalmával a szervezetükbe beépített implantátum vagy a „a láthatatlan hegek” egész további életükben, a szervezetükben maradnak. Éppen ezért azt is tudja, nem mindegy, milyen anyagot, épít be paciense szervezetébe.

Csomafáy Ferenc