PKE: elkezdődtek a beiratkozások

Akt.:
PKE: elkezdődtek a beiratkozások
Nagyvárad – Már az első beiratkozási nap délelőttjén jelentkeztek fiatalok a Partiumi Keresztény Egyetem egyes szakjaira. Lehet, hogy új szakok is indulnak. A tandíj nem változott tavaly óta, tudtuk meg.

Az első órákban két fiatal iratkozott be a bank- és pénzügyek szakra, egy fiatal turisztikára, egy pedig magyar szakra, a többnyelvűség és multikulturalitás mesteri szakra pedig szintén két fiatal jelentkezett. Mint arról már beszámoltunk, az alapszakokra július 24-ig, a mesteri szakokra pedig 26-ig várják a jelentkezőket hétköznapokon reggel 9-től délután 15 óráig, valamint szombaton, július 20-án 9 és 13 óra között. Az idén alapszakokon 605 helyet kínálnak, ezek közül 279 tandíjmentes, 326 pedig tandíjas.

Népszerűsítették

Sipos Emőke közönségszolgálati referenstől megtudtuk, hogy rendszerint a legnépszerűbb a tanítóképző (az óvodai és elemi oktatás pedagógiája), valamint a bank és pénzügyek szak, ahol általában minden hely betelik, a képzőművészeti szakon pedig gyakori a túljelentkezés is. Tavalyhoz képest újdonság, hogy dupla nyelvszakok (német-magyar, angol-német, magyar-angol, magyar-román) is indulnak – sajnos a működési engedély megadásáról eddig csak szóbeli értesítést kaptak, a Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg, de elvileg bármikor megjelenhet. Az idén több magyarországi jelentkezőre is számítanak. Már tavaly is voltak határon túli beiratkozók, most viszont, részben a Kelet-Magyarországra is kiterjesztett népszerűsítési kampánynak köszönhetően, részben pedig a magyarországi tandíjmentes helyek számának csökkentése miatt még több magyarországi fiatalra számítanak. A Partiumi Keresztény Egyetemen a tandíj ugyanannyi, mint tavaly, azaz körülbelül egyharmada a magyarországinak – a legtöbb szak esetében évi 300 euró, néhány szaknál pedig 400, illetve 450 euró. A mesteri képzés évi kétezer lejbe kerül, a beiratkozás ára 50 lej, aki pedig felvételt nyert, beiskolázási díjként további 120 lejt kell fizessen.

Ami pedig a felvételit illeti: szaktól függően, különböző arányban számít az érettségi átlag, illetve a szaknak megfelelő érettségi tantárgyból kapott jegy, de van, ahol képességfelmérés, illetve felvételi beszélgetés is zajlik.

Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter, valamint a tanügyi szakszervezetek több képviselője egyébként az egyetemi felvételi vizsga kötelezővé tételét támogatja. Dr. János Szabolcs, a PKE rektora kérdésünkre válaszolva elmondta: örülne annak, ha országos szinten, egységesen bevezetnék az egyetemi felvételit, mert ennek híján beiratkoznak 5-6 helyre és sok esetben gyakorlatilag véletlenszerűen dől el, hogy hol folytatják tanulmányaikat. Ha a felvételi döntene, tudatos, felkészült hallgatók jutnának be az egyetemre, tette hozzá.

Neumann Andrea