Pirotechnikai eszközök forgalmazása

Pirotechnikai eszközök forgalmazása
Bihar megye – A különböző pirotechnikai eszközöknek a forgalmazására csakis engedéllyel rendelkező jogi személyek lesznek jogosultak, a törvényes előírásoknak megfelelő helyeken.

Annak érdekében, hogy a téli ünnepek alatt kiküszöböljék a petardák használatából fakadó esetleges sérüléseket és zajártalmakat, a különböző pirotechnikai eszközöknek a forgalmazására csakis engedéllyel rendelkező jogi személyek lesznek jogosultak, a törvényes előírásoknak megfelelő helyeken. A pirotechnikai eszközöknek a forgalmazása céljából az ingatlanokon kivül létrehozott kereskedelmi pontoknak rendelkezniük kell a Területi Munkafelügyelőség által véleményezett műszaki dokumentumokkal, illetve kizárólag a Területi Munkafelügyelőség és a megyei Rendőr-főkapitányság által közösen kibocsátott engedély birtokában működhetnek.

A jogi személyeknek tilos a II- IV., T.1 és T.2 osztályba tartozó pirotechnikai eszközöknek, a “világító repülő tárgyak” kategóriájába tartozó csillagszóróknak, valamint az I. osztályba tartozó durrantóknak a magánszemélyek számára történő forgalmazása. A törvényes előírások értelmében a fent említett eszközöket a jogi személyek kizárólag saját célokra használhatják és csakis engedélyezett helyeken, a magánszemélyeknek pedig tilos ezen tárgyaknak bármiféle előállítása, birtoklása, forgalmazása, importja vagy használata.

Razziázni fognak

Az elkövetkezendő időszakban ugyanakkor a Bihar megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a többi illetékes hatóság embereivel együttműködve razziázni fognak a piacokon, vásárokban, lerakatok közelében, valamint a forgalmasabb helyeken a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazásának és használatának a megelőzése végett. Az 1995/126. számú, illetve a 2006/406. számú törvények legutóbbi módosításai minden eddiginél drasztikusabban büntetik a fent említett legális előírásoknak a megszegését, vagyis ezeknek a pirotechnikai eszközöknek a törvénytelen használatai bűncselekménynek számítanak, és 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel járnak.

Ciucur L. Antonius