Piramis és óriásbábuk a várban

Piramis és óriásbábuk a várban
Nagyvárad- A magyarországi Piramis együttes is fellép az önkormányzat által október 2-12. között a várban szervezett Nagyváradi Ősz-fesztiválon, valamint királybábuk érkeznek Székesfehérvárról.

Változatosnak ígérkezik az idei Nagyváradi Ősz végleges programja, melyet péntek délelőtt ismertettek a városházán egy sajtótájékoztató keretében.
Huszár István alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: az ünnepségsorozattal adják át hivatalosan a nagyközönségnek a felújított várat- ekkor avatják fel a főbejárathoz vezető hidat is-, az elkövetkezendő években pedig arra törekednek, hogy még látványosabb szórakoztató rendezvényekkel nem csak helyileg, hanem régiós, sőt országos szinten is vonzóbbá tegyék a fesztivált, illetve a létesítményt. Az előzetesen tervbe vett hőlégballonozásról végül lemondtak, mivel úgy ítélték még, hogy túl sokba kerül ahhoz képest, hogy hányan tudnák igénybe venni ezt a lehetőséget, de azért arról nem tettek le, hogy esetleg sportversenyként majdan megszervezzék, hiszen miért ne, ha például Debrecen a Főnix csarnok parkolójában tud rendezni Európa-bajnokságot. Jönnek viszont óriás királybábuk Székesfehérvárról- a magyarországi partnertelepülés önkormányzata állja a szállítási költségeket-, azok, melyeket tavaly augusztusban a Püspöki Palota belső udvarában lehetett megcsodálni. Ugyanakkor a Körösvidéki Múzeummal ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően régészeti kiállítás is nyílik, melyet hosszabb ideig, körülbelül egy félévig lehet majd látogatni.

Magyar vonatkozású

Eduard Florea városmenedzser elmondta, hogy a Turizmust Népszerűsítő Egyesületen, illetve a City Card szolgáltatáson keresztül partnerséget kötöttek szállodákkal és egyéb vendéglátóipari egységekkel, melyek közül azok, amik megfelelő dotációval rendelkeznek, jelen lesznek a várban. Emellett az állami egyetem körülbelül 30 önkéntese is besegít. Amúgy a seregszemle teljes költségvetése 1 millió lej, melyből 650 ezer lejnek a helyi költségvetés a forrása, a többi összeg pedig szponzori hozzájárulás, valamint a kereskedelmi tevékenységből származó várható bevétel.
Mircea Oaie, a Polgármesteri Hivatal eseményszervezési igazgatója bővebben kitért a programokra, mi ezek közül azokról szólunk most bővebben, melyek magyar vonatkozásúak, a napi rendezvényeket pedig napi lebontásban fogjuk közölni. Október 2-án, pénteken 17 órától az óriásbábukat lehet megnézni a vártemplom mellett, 18 órától a Szigligeti Színház Liliput Társulata lép fel a várszínházban, 20 órától a debreceni Bordó Sárkány régizene együttes koncertezik, amit megismétel másnap, október 3-án, szombaton 19 órától. Október 4-én, vasárnap 17 órától magyar nyelvű vetítés a vár múltjáról a J épülettest multifunkcionális termében, 17.30 órától Bordó Sárkány-, 18.30-tól Balog Joe & Jazztoday-koncert. Október 5-én, hétfőn 19.30-tól modern tánc és mazsorett bemutatók (Fit Dance, Exclusive, Mystique, Sunshine, Unique Dance Stúdió). Október 6-án, kedden 17.30-tól Thurzó Zoltán zongoraművész lép fel a vártemplomban. Október 7-én, szerdán 19 órától a Francisc Hubic Művészeti iskola Art Group csoportja látható, 21.30-tól Tolvai Renáta. Október 10-én 17.30 órától Thurzó Zoltán zongorajátéka hallgatható a várban, 19-től pedig Piramis-buli a szabadtéri színpadon. Október 11., vasárnap 19 órától: Balogh Brigitta-koncert. Ugyanakkor minden hétvégén 16 órától magyar idegenvezetés kezdődik. Valamennyi eseményen ingyenes a részvétel.

Ciucur Losonczi Antonius