Pintér: még nem teljesülnek a bolgár és román Schengen-csatlakozás feltételei

Pintér: még nem teljesülnek a bolgár és román Schengen-csatlakozás feltételei
Egyelőre nem teljesülnek azok a technikai jellegű előfeltételek, amelyek szükségesek a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való bolgár és román csatlakozáshoz – közölte Pintér Sándor belügyminiszter kedden Brüsszelben az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti meghallgatásán.

A miniszter az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtt fejtette ki álláspontját a magyar EU-elnökség időszerű belügyi vonatkozású kérdéseiről. Elmondta, hogy Bulgária Törökországgal közös szárazföldi határán még nem kielégítő az ellenőrzés. Tekintettel arra, hogy Bulgária és Románia felkészültségét együttesen vizsgálja az unió, a bolgár hiányosságok miatt egyelőre nem születhetett pozitív szakértői vélemény a két ország Schengen-csatlakozása ügyében.

Pintér Sándor elmondta a meghallgatáson, hogy a bolgár fél március közepére ígéri a technikai jellegű hiányosságok megszüntetését. Ha ez megtörténik, akkor az EU-szakértők újra áttekinthetik a helyzetet, és kedvező szakvélemény esetén a két ország Schengen-csatlakozásának kérdését az uniós tagállamok belügyminiszterei elé lehet terjeszteni – tette hozzá. “Magyarország támogatja a két országnak a rendszerhez való csatlakozását, de a technikai feltételeknek meg kell felelni” – szögezte le a belügyminiszter.

A két ország Schengen-csatlakozásával szemben Németország és Franciaország a technikai hiányosságokon túl általánosabb kifogásokat is támasztott, főképp a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem elégtelenségére hivatkozva. Ezzel kapcsolatban Pintér utalt arra: a schengeni rendszerbe csak akkor lehet beengedni új országot, ha a felvétel ügyében minden tagállam egyetért. A márciusban esetleg megszülető kedvező szakvélemény után tehát még a belügyminiszterek tanácsában egyeztetni kell a tagállamok nézeteit.

A belügyminiszter kitért a meghallgatáson arra, hogy a SIS-II schengeni információs rendszernek 2013-ra működnie kell, mégpedig úgy, hogy az megfelel minden adatvédelmi elvárásnak. Bevándorlási kérdésekről szólva Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlás a szervezett bűnözés egyik üzletága lett. Azoknak, akik ilyen üzelmeket folytatnak, szerinte “nem szabad kegyelmet adni”, de – tette hozzá – minden egyes menedékes személy ügyét alaposan ki kell vizsgálni. A magyar EU-elnökség – mondta – reméli, hogy a legális bevándorlás kérdésében közös álláspont alakítható ki a tagországok között. Az MTI által megkérdezett, különböző pártállású EP-képviselők egybehangzó véleménye szerint Pintér Sándor magas fokú szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot a meghallgatáson.