Ping-ponglabdaként használt tanügy?

Ping-ponglabdaként használt tanügy?
Nagyvárad – Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Bihar Megyei Szabad Tanügyi Szakszervezetek székhelyén. Ioan Tent elnök aktuális témákat érintett.

Ioan Tenţ elnök elsőként a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációjának (FSLI) legutóbbi ülésén történtekre tért ki, amelyen elmondása szerint a jelenlevők arra a következtetésre jutottak, hogy Románia vezető intézményei “ping-pong labdaként” használják a tanügyet. Noha az új tanügyi törvénytervezet, illetve a pedagógusok jogállásáról szóló törvényjavaslat kapcsán is sok vita keletkezett, a politikai pártoknak mindez csupán ürügy volt arra, hogy propagandát csináljanak maguknak. A tanügyi szakszervezeti vezetők többek Mircea Geoană PSD-elnökkel, az államfői hivatal képviselőivel és a kormány tagjaival is találkoztak ebben az ügyben, s ezen véleményük a megbeszéléseket követően sem változott. Ioan Tenţ ugyan tisztában van azzal, hogy a két tervezet nem a legtökéletesebb, viszont megitélésében a hasonló jellegű, a közigazgatásban alkalmazott törvényekhez képest elfogadható színvonalú.

Kedvező döntés

Ioan Tenţ arra is kitért, hogy a FSLI az utóbbi években számos alkalommal figyelmeztette a szaktárcát, hogy törvénytelen és politikai indíttatású az a mód, ahogyan a tanintézetek igazgatói és aligazgatói pozicióira kiírt versenyvizsgákat lebonyolítja. Többek közt azt kifogásolták, hogy ezeken a megmérettetéseken nem vehettek részt azok a kinevezett (“tituláris”) tanerők, akiknek csupán négy éve volt hátra a nyugdíjig. A Legfelsőbb Itélő- és Semmisítőszék a napokban a szindikátusnak kedvező döntést hozott az ügyben, így ezentúl ezeken versenyvizsgákon korhatár nélkül részt vehetnek majd az említett kategóriába tartozó pedagógusok. Az elnök egyébként egyet értett a középiskolások e heti japán sztrájkjával, mivel véleménye szerint ameddig valaki iskolába jár, addig a szükséges anyagi forrásokat is biztosítani kell a számára.

Ciucur L. Antonius