Pillanatképek a kenguru országáról

A Rogériuszi Református Templomban szervezett bibliahét keretében tegnap Bába Szilvia, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatóhelyettese tartott előadást a gyerekek számára Ausztrália és Új-Zéland lenyűgöző világáról.

A gyerekek az előadás során sok érdekes információval bővíthették tudástárukat Ausztrália és Új-Zéland érdekes állat- és növényvilágáról, az ott élők kultúrájáról és szokásairól, korallzátonyokról, óceánról és az ottani nagyvárosokról. A gyerekek rendkívül érdeklődőek voltak és sokat kérdezősködtek, persze az is motiválhatta őket, hogy az előadás után ajándékkal jutalmazták azokat akik helyes válaszokat adtak a feltett kérdésekre. Az előadást Bába Szilvia az általa készített fényképekkel szemléltette.

Magyarok Ausztráliában

Előadás utáni beszélgetésünkkor elmondta, három éve járt először Ausztráliában. A Magyar Kúltúra Alapítvány igazgatóhelyetteseként a világ számos olyan pontjára elkerült, ahol magyarok élnek. Az Alapítvány célkitűzése a magyar-magyar párbeszéd kialakítása, a nagyvilágban szétszórodott magyarság lehetőség szerinti összetartása. Ausztráliában erős magyar közösség él, jelenlétük érződik is a nagyobb városokban, például mi sem bizonyíja ezt jobban, mint az egyik ausztrál városban található székely kapu és az ún. magyar kert. Az ott élő magyarok élénken ápolják hagyományaikat és kultúrájukat, nem adják fel identitásukat, rendszeresen közös programokat szerveznek. Ilyen program volt az Identitás Konferencia, mely hatodik alkalomból került megszervezésre és amelyről nemrég tért haza Magyarországra.