Piaci mustra karácsony előtt

Piaci mustra karácsony előtt
A fenyőfákat a napokban már elkezdték vásárolni az emberek, de a karácsonyfadíszekre egyelőre gyenge a kereslet. Az árak különböznek, érdemes tehát jól körülnézni vásárlás előtt.

 

 

A rogériuszi piac melletti járdát kétoldalt hosszú fenyőfa-sorok szegélyezik, s mint káttuk, a járókelők meg-megállnak érdeklődni, vásárolni. Az árak 15 lejnél kezdődnek, de egy sűrű, formás kis ezüstfenyőért 50-60 lejt is elkérnek az árusok, s láttunk 90 lejért is fenyőfát. Igaz, az ára mellett fel volt tüntetve az is, hogy alkudható. „Bízom benne, hogy el tudom adni a fenyőket. Fehér megyéből jöttem, nem olcsó a szállítás. Egyelőre minden bizonytalan, majd a következő napokban dől el” – válaszolt kérdésünkre az egyik árus.

 

Ledes fűzérek

 

Nincs hiány fenyőfadíszekben, játékokban sem. A piac háta mögötti üzlet előtt díszek, csillagszórók, elektromos berendezések tömkelege. Nemhogy nem drágultak tavaly óta, de még olcsóbban is adják, tudjuk meg. „Csak lenne rá kereslet, de egyelőre elig jönnek az emberek, s aztán egy évig megint semmi esélyünk sem lesz mindezt eladni” – teszi hozzá. Itt láttuk egyébként a legolcsóbb elektromos berendezéseket: a ledes égőfűzérek ára 15 lej, a „gumicső” típusú ledes berendezések pedig 30 lejbe kerülnek. A legtöbb dísz darabja egy lej, viszont a karácsonyfa tetejére valók 10 lejbe kerülnek. Lehet még többek között szívformájú csillagszórókat kapni 5 lejért, ajándékok csomagolására való díszszalagokat, gyöngysorokat, továbbá hóutánzó sprayt. Ez utóbbiból van 10 és 15 lejes is.

 

Hógömbök, egyebek

 

Egy piaci standnál különféle kis karácsonyi díszeket árulnak. A karácsonyi jellegű mécsesek ára már 2 lejnél kezdődik, s 10 lejért lehet télapót, hóembert, pingvint vagy rénszarvast mintázó mécsestartót vásárolni. Láttunk pici, üvegből készült karácsonyfát mozgó díszekkel és ledekkel, hógömböket, melyekben a szent család látható – és még sok minden egyebet. Múlt héten itt sem árultak sokat, tudtuk meg. Arrébb kínai karácsonyfadíszeket kínálnak banikért: van 40, 50, 70 banis dísz, 2 lejes csillagszóró (használat előtt szárítsuk a hűtőtesten, úgy biztosabb, hangzik a jótanács), csengőket 3, illetve 5 lejért. A fémes szálakból készült, gyerekkorunkból is ismert arany-, ezüst- és egyéb színű karácsonyfadíszek ára már egy lejnél kezdődik, s a három lejt nem lépik túl.

 

Játékok

 

A karácsonyi asztaldíszek ára változó: az egyszerűbbek 10 lejbe kerülnek, de láttunk 80 lejeset is. A szaloncukor kilója 14 lej a rogériuszi piacon. Ami pedig a játékokat illeti: zömük kínai, s a legnagyobb sikere mostanáig a Thomas-mozdonynak volt, pillanatnyilag el is fogyott a standokról, tudtuk meg. Kiasutókat egyébként már 10 lejért árulnak, de az emeletes parkolónak, melyhez autók is tartoznak, már 50 lej az ára. Babákat 25 és 45 lej közötti áron lehet vásárolni, a közismert „Nu te supăra, frate” társasjáték piacon árult változatáért pedig 40 lejt kérnek.

 

Neumann Andrea

Címkék: , ,