PHARE-támogatások pályázhatók meg

PHARE-támogatások pályázhatók meg
Bihar megye – Mostantól egészen január kilencedikéig pályázható meg a PHARE CBC 2006 program, mely a határon átívelő együttműködésre irányul.

A Román-Magyar Határmenti Együttműködésért létesült Területi Központ képviselői tegnap(hétfőn), a Prefektúra nagytermében tájékoztattak a programmal kapcsolatos főbb tudnivalókról. Civil szervezetek, közintézmények, tanügyi intézmények képviselőit hívták meg a tájékoztatóra. Livia Banu, a központ vezetője elmondta: tavaly 48 pályázó nyert támogatást, összesen 6 millió 300 ezer euró értékben. Bihar megyéből 17 pályázó részesült 1 millió 805 ezer euró értékű támogatásban. Néhány példa: a szalontai Helyi Tanács biciklipálya létesítésére kapott 70 764 eurót, a Bihar megyei Tanács pedig egy árvízmegelőzési rendszer létesítésére kapott 440 000 eurót. Cséffán vállalkozói központ létesül egy régi épület felújítása folytán, a Nagyváradi Filharmónia pedig egy antológia elkészítésére kapott támogatást; a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete a nyugdíjasok szociális helyzetének jobbításáról szóló előadások szervezésére 42 466 eurót kapott.

Sokszínűség

A román-magyar, határon átívelő együttműködésre irányuló támogatások hetvenöt százalékát az Európai Unió, huszonöt százalékát pedig a román állam biztosítja; akárcsak tavaly, a pályázatok nagyon sokfélék lehetnek: többek között gazdasági, környezetvédelmi fejlesztésre, kutatásra, továbbá szociális, kulturális, nevelési együttműködésre vonatkozhatnak. „Tulajdonképpen ez a sokszínűség hordozza magában a határokon átívelő együttműködés igazi szellemét” – mondta Livia Banu.

A programra vonatkozó részletes információk a fejlesztési minisztérium honlapján találhatók, a www.mdlpl.ro címen, vagy a www.brecoradea.ro című honlapon.

Neumann Andrea