Petre Daea: a hideg időjárás befolyásolta a mezőgazdasági kultúrákat, de egyelőre nem kell jelentős veszteségekkel számolni

Petre Daea: a hideg időjárás befolyásolta a mezőgazdasági kultúrákat, de egyelőre nem kell jelentős veszteségekkel számolni
Az áprilisban tapasztalt fagy befolyásolta a mezőgazdasági kultúrák fejlődését, azonban a károk nem jelentősek – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban Petre Daea mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy nagyobb gondot jelentett a szárazság, mint a fagy.

“Húsvétkor nem a piros tojást néztem, hanem az eget kémleltem, hogy lássam, elered-e az eső. Végigjártam az ország déli részét, és láttam, hogy a növények szenvednek a vízhiány miatt. Időben érkezett az eső. Megmentette a szalmás gabonákat, a repcét és az őszi vetéseket is” – fogalmazott a szaktárca vezetője.

Daea hozzátette, a csapadékkal együtt érkezett lehűlés és a fagy a gyümölcsfákat érintette leginkább, de a fóliasátrakba elültetett növényekre és általában a zöldségekre is negatív hatással volt.

Országos szinten azonban nem veszélyes a helyzet, sem a gyümölcsfákat, sem a szőlőt tekintve; veszteségek illeszkednek a termelési veszteségek határértékei közé, és minden kultúra normálisan fejődik – mondta.

“Örvendek, hogy volt csapadék és az előrejelzések szerint még várható eső, ugyanis a talajnak nagy szüksége van a vízre. A vízszükséglet a növények fejlődésével egyenes arányban nő. A repce is szépen fejlődik. Nem tudnám megmondani, mekkora lesz a termés, mert mérnök vagyok, és tudom, hogy kizárólag akkor tudhatod, mekkora mennyiséget termeltél, amikor az be van már gyűjtve. (…) Örülök, hogy a repce ‘felköltözött’ a hegyvidékre, a hidegebb klímájú Hargita és Kovászna megyékbe, ahol a gazdák a nyereséges kultúrákat részesítik előnyben, de sajnos a burgonya kárára. Csernáton (Cernat) községben azonban egyes gazdák rengeteg pénzt fektettek a felszerelésbe. Ott a burgonyát nem is érinti meg emberi kéz, csak a vásárlóké. 40.000 tonna krumplit tudnak tárolni ellenőrzött hőmérsékletű kamrákban, vannak begyűjtő gépeik, kiválasztó gépeik, és ezek folyamatosan működnek” – mondta a mezőgazdasági miniszter, aki szerint ilyen körülmények között egyre kevesebb külföldi krumplival találkozhatunk majd a bevásárlóközpontokban.

Petre Daea arról is tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az ország mezőgazdasági területeinek 70 százalékát – 5 millió hektárból 3,7 milliót – már bevetették a gazdák, és válhetően ez az utolsó hét, amikor még vetnek. Ősszel mintegy 3 millió hektárt vetettek be.

www.agerpres.ro