ERDON Helyi hírek

2011.09.26. 14:57

Sixtusi kápolnát politikusainknak

A megegyezés, a megértés a kulcsa mind a családok mind a társadalom különböző közösségei harmonikus életének, fejtette ki az erdon.ro-nak adott interjújában Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes.

A megegyezés, a megértés a kulcsa mind a családok mind a társadalom különböző közösségei harmonikus életének, fejtette ki az erdon.ro-nak adott interjújában Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes.

 

 

- Hogyan lehet javítani a hazai gyermekvédelem helyzetén?

- Nekem az a tervem, hogy ne legyen Erdélyben egy olyan gyerek se, aki éhes, aki sírva fekszik le, aki szeretne tanulni, de nincs módja rá. Azt szeretném, ha a gyermekvédelem terén is konkurrencia lenne.

 

- Mindenki tudja, hogy ön mit tesz a gyerekekért, de ön szerint mit kellene tennie a romániai társadalomnak azért, hogy a gyermekek jobb körülményk között nevelkedjenek Romániában?

- A felnőttek sokkal komolyabban kellene hozzáálljanak a munkához és egymáshoz. Sok a torzsalkodás, a veszekedés, az elválás, így egy egyedül maradó asszony három-négy gyereket már nagyon nehezen tud eltartani. A legfontosabb az lenne, hogy ne hagyjuk, hogy a gonosz léleknek játékszerei legyünk: a szerelem legyen őszinte, tiszta szívből jövő szerelem, a házasságot mindenki gondolja meg és vállalja. Ha sok a baleset, akkor az országnak baleseti kórházakat kell építenie, de ha még több a baleset, akkor nem még több kórházat kell építeni, hanem le kell fújni a port a közlekedési szabályokról, és mindjárt jobban közlekednének az emberek, és kevesebb kórházra lenne szükség. A gyermekvédelem is egy baleset következménye, és ha az ember a tízparancsolatot, a szeretet parancsát komolyabban venné, akkor sokkal kevesebb lenne a baleset, és nem kellenének gyerekotthonok.

 

- Ön szerint a politikának van bármilyen szerepe erkölcsi kérdésekben?

- Házszenteléskor általában azt látom, hogy hála Istennek szép, rendezett otthonok vannak. Azt is látom, hogy aki dolgozni akar, az kap is munkát. Meg lehetne élni, csak jelenleg pánikhangulat van, aminek nem látom az okát. Politikusaink, és sajnos sokszor mi papok is túl sokszor félreverjük a harangot, túl nagy az izgés-mozgás, és ezért is van az, hogy letapossuk egymást. Pedig nincs akkora nagy baj, Isten szeret bennünket, jut ruha is kenyér is mindenkinek. Azt hiszem, ha a legtöbb családnak a házában a ruha fele elégne, vagy a tányér fele eltörne, akkor is nyugodtan fekhetnének le este a családtagok, mert másnap lenne ruha, mit felvegyenek.

 

- Az új erdélyi magyar párt megalapítása segíteni fogja e pánikhangulat tompítását, vagy ellenkezőleg, fel fogja erősíti?

- Ha a szekér egy irányba húz, akkor az jó, ha a szekér előtt nem két ló van, hanem három. Hatökrös szekeret is láttam már. Az erdélyi magyarságban hat párt is elférne, de az lenne a jó, ha ezek egy irányba húznának. Ha megnehezítik, ellehetetlenítik egymás munkáját, akkor az egésznek semmi értelme nincs. Az lenne jó, ha lenne annyi bölcsesség és alázat a politikusokban, hogy népünk nagy szekerét húzzák. Akkora az a torta, amit a politikai társaságnak el kellene osztani, hogy jutna mindenkinek; egyetlen politikus sem fog éhen halni, hogyha együtt, közösen, alázattal, szeretettel végzik a dolgukat. Én azt látom, hogy Erdélyben van négy püspökség, és szépen megy az élet előre.

 

- Tehát a politikusok vegyenek példát a püspököktől?

- Viccesen azt szoktam mondani, hogy a pápaválasztáskor bezárják a szixtuszi kápolnába a bíborosokat. Egy hétig kapnak finom ebédet és vacsorát, és ha nem tudnak ezidő alatt megegyezni, akkor azután kenyéren és vízen élnek addig, amíg egyetértésre nem jutnak. És amikor felszáll a fehér füst, és megvan a pápa, akkor szépen kiengedik őket. Egy ilyen szixtuszi kápolna nem ártana az erdélyi magyar politikusoknak sem.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!