Pesti vendégek a Szacsvayban

Pesti vendégek a Szacsvayban
Nagyvárad- Péntek délben a Határtalanul-program keretében a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola két hetedik osztálya tett látogatást a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában.

 

A Fidesz-kormány által indított, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását élvező Határtalanul-program keretében (mely azt feltételezi, hogy a magyarországi diákok kirándulásokat kell tegyenek határon túli vidékeken) péntek dél körül a Budapest XVII. kerületében található Jókai Mór Református Általános Iskola két hetedik osztálya tett látogatást a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában. A huszonnyolc gyermeket négy felnőtt kísérte el: Bezák Tibor, a VII. B osztályfőnöke, Mészáros Mariann, a VII. A osztályfőnöke, Bérczes Rita, angol-magyar szakos tanárnő, valamint Krett Tibor igazgató-helyettes, történelem szakos tanár. Megtudtuk tőlük, hogy három napos kirándulásuk során igyekeznek a Királyhágó két oldalán olyan helyszínekre eljutni, ahol a magyarországi gyermekek szembesülhetnek partiumi, illetve erdélyi történelmi hagyományokkal, szokásokkal, láthatnak a magyar örökségre utaló épületeket, intézményeket. Ennek jegyében döntöttek úgy, hogy a magyar tannyelvű Szacsvay Imre Általános Iskolába látogatnak Váradon, ahonnan a Kanonok sorra, majd a Székesegyházba vezetett az útjuk. A délutáni órákban továbbutaztak Bánffyhunyad irányába, az éjszakát Kalotaszentkirályon töltötték, majd Kolozsvár nevezetességeit keresték fel. Pergel Dávid és Tarjáni Norbert hetedikes diákok azt is elújságolták nekünk: nagyon készültek már a kirándulásra, például tanulmányozták és megrajzolták az útvonalat, elkészítették a református egyházkerület és Erdély címerét.

Előadás

A Szacsvay iskolában Pásztor Gabriella igazgatónő fogadta nagy szeretettel a fővárosi vendégeket. Hogy ez tényleg így van, bizonyította a váradi diákok által a tanintézet tornatermében bemutatott rövid előadás is, a Tóth Eliza tanárnő által felkészített tanulók a mártír jegyző alakját és korát idézték meg. A műsor után lehetőség adódott az ismerkedésre is, mely talán hosszabb távú kapcsolatot, barátságot is eredményezhet a két iskola diákjai közt.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,