Pert nyert Románia a Chevronnal szemben; az olajtársaságot kártérítés kifizetésére kötelezik

Pert nyert Románia a Chevronnal szemben; az olajtársaságot kártérítés kifizetésére kötelezik
73.450.000 dollárt fog fizetni a Chevron olajtársaság a román Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökségnek, mivel három koncessziós szerződést bontott fel anélkül, hogy teljesítette volna a törvény által megszabott pénzügyi kötelezettségeit – közölte a kormány az AGERPRES hírügynökséggel.

A kabinet közleménye arról tájékoztat, hogy az erre vonatkozó döntést a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) választottbírósága hozta meg. A döntés értelmében a Chevron társaságnak 73.450.000 amerikai dollárt kell kifizetnie, ehhez hozzátevődik a jegybank által megszabott kamat, valamint az ANRM által fedezett perköltségek. A kormány emlékeztet, hogy az ANRM és a Chevron România Holdings 2011. március 3-án három koncessziós megállapodást írt alá. Ezekben a szerződésekben megszabták annak a kőolajmennyiségnek a minimumát, amelyet Costineşti, Vama Veche és Adamclisi közelében található területeken kellett volna kitermelnie a Chevronnak.

2014 novemberében a Chevron értesítette a Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökséget, hogy lemond a megállapodásokról. Az ANRM viszont megtagadta a koncesszió megszüntetésére vonatkozó határozat kibocsátását, mivel az olajtársaság nem tartotta tiszteletben a kőolajtörvény 40. cikkelyét.
A Chevron nem tett eleget a szerződésben leszögezett pénzügyi kötelezettségeinek, ennek ellenére 2015 júniusában a párizsi nemzetközi választottbírósághoz fordult, kérve annak megállapítását, hogy eleget tett az ANRM-vel kötött megállapodásban megfogalmazott vállalásainak a szerződések felmondását illetően.
Az ANRM viszontkeresetet nyújtott be ugyanahhoz a választottbírósághoz, amelyben megfogalmazta anyagi követeléseit. A Chevron vs. ANRM ügyben 2017 júniusában, Párizsban zajlottak a végső meghallgatások. Végül a testület az Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökség javára döntött – tájékoztat a kormány.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,