Pénzzel nem pótolhatók

Szatmár megye — Sok kiskorút hagynak magukra a külföldön munkát vállaló szülők. A szülői felügyelet nélkül maradó gyermekek nevelése így sokkal nehezebb, sokan pedig rossz társaságba kerülnek emiatt.

A szatmárnémeti csendőrség sajtóreferesétől, Camelia Lucuţtól, kértünk tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy mennyire gyakori eset, hogy olyan kiskorúak, illetve fiatalok követnek el bűncselekményt, kiknek a szülei külföldön vannak. Camelia Lucuţ elmondta lapunknak, hogy nincs tudomása arról, hogy gyakori lenne, hogy a külföldön dolgozó szülők gyermekei többször kerülnének bajba az átlagosnál, viszont az elmúlt napokban történt eset miatt, — amikor a rendbontás okzói, mint kiderült, olyan fiatalok voltak, akiknél 1000–500 euró „zsebpénz” volt, amit a külföldön dolgozó szüleik küldtek haza — erre fokozottan fognak figyelni a csendőrök. Sok esetben, azomban, a felelősségre vont fiatalok, olyannyira ittas állapotban vannak, hogy egyszerűbb adatokat is csak nehezen tudnak közölni a hatóság embereivel — magyarázta Lucuţ.

Évről–évre több gyerek marad szülői felügyelet nélkül.

Főleg az Avas vidéki tanintézményekben, de szatmárnémetiben is elég sok ilyen eset van — mondta el lapunknak Kónya László főtanfelügyelő–helyettes. Elmondta továbbá, hogy ez a jelenség komoly problémát jelent, mivel sok szülő pénzzel próbálja pótolni a törődést, a szeretetet. Szinte kezelhetetlenek azok a diákok, akiknek a szülei távol vannak. Egyetlen gyerekre sem lehet hatni, ha otthon nincs aki betartassa vele a szabályokat. Tapasztalataink szerint, a magukra hagyott gyerekek 70%–a bajba kerül, mivel rossz társaságba keveredik — magyarázta Kónya. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a tanügyi törvény rengeteg kiskaput hagy, így egyelőre szinte semmit sem tehetünk, sem mi, sem pedig a rendőrség a jelenség megfékezése ellen — mondta Kónya, főtanfelügyelő–helyettes.

Nyílvántartás

A törvény értelmében, minden településenek kellene legyen kimutatása arról, hogy hány kiskorú van szülői felügyelet nélkül. Ez azomban, nagyon lassan készül el, ha egyáltalán elkészül. Sok esetben azomban, nem foglalkoznak ezzel a problémával — mondta el lapunknak Marc Adrian, a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója. Ha valmelyik hozzátartozó vagy szomszéd jelenti, hogy az egyedül hagyott gyermeknek nélkülöznie kell, nem jár iskolába, vagy egyéb problémák merültek fel, a hatóság közbelép. Nem mondhatni, hogy az egyedül hagyott kiskorúak több bűncselekményben vennének részt, de tény, hogy nagyobb odafigyelést igényelne annak ténye, hogy sok gyermek szülő nélkül nevelkedik — magyarázta Marc Adrian igazgató.