Pénzügyi eltérések az önkormányzatnál

Az Állami Számvevőszék nyilvánossá tette legutóbbi jelentését, mely annak az auditvizsgálatnak az eredményét is tartalmazza, melyet 2015. május 27. és július 21. között végzett a váradi városházán.

A dokumentum szerint 439 ezer lejes kár keletkezett, illetve pénzügyi-számviteli eltéréseket fedeztek fel több mint 6,3 millió lej értékben. A lista élén az Ingatlankezelőség áll, mely állítólag 210 ezer lejes kárt okozott, ami többek közt annak tudható be, hogy a törvényesnél nagyobb kifizetéseket eszközöltek a Szálka-dombi parkot érintő befektetésre (28 ezer lej), a Fekete-Sas palota külső falai rendbetételének költségelőirányzatára (115 ezer lej), illetve a 16. számú általános iskola renoválására (43 ezer lej). Ugyanakkor túlszámlázták a Tisztek Háza anyagfogyasztását (14 ezer lej), a Törvényszék háta mögötti parkolóház építését (4 ezer lej), és egy kerítés helyreállítását az egyik Pece-parti laktanya mellett (28 ezer lej).

Emellett a törvényes határt túllépő mértékben fizettek béreket egyes iskolákban (1.000 lej), és olyan napokért is fizettek zöldövezetek és parkok rendbentartásáért (36 ezer lej), amikor a szolgáltatások valójában nem valósultak meg. Szintén kárt okozott, hogy a fakivágással megbízottak nem adták át teljes egészében a faanyagot (23 ezer lej), illetve illegálisan költöttek 102 ezer lejt a Megyei Kórház helikopterleszállópályájának kialakítására. A raport ellen várhatóan fellebbezni fog az önkormányzat.