Pénzt kapnak Bihar megyei magyar önkormányzatok

Pénzt kapnak Bihar megyei magyar önkormányzatok
Kedd délután ez évi utolsó tanácsülését tartotta a megyei önkormányzat kivételesen a Continental szálloda egyik tanácskozótermében, mert a választások miatt a megyeházán nem lehetett.

Noha a liberálisok egy-két kivételtől eltekintve tartózkodtak vagy nemmel szavaztak, valamennyi előterjesztés átment a december 13-i tanácsülésen. Kiigazították a Bihar Megyei Tanács költségvetését, és mivel év vége van, megpróbáltak azokra a területekre pénzt juttatni, melyeknél úgy gondolják, erre különösen szükségük van még az idén. Ami nagyon fontos, hogy egy olyan összegátcsoportosítást sikerült elrendezni, aminek köszönhetően elég szép pénzösszegek jutnak magyar vezetésű önkormányzatoknak, jó részt olyan munkálatok befejezésére, melyekre az év folyamán nem jutott forrás. Így sikerült például Érmihályfalvának a Zelk Zoltán iskola sportpályalétesítésére 150 ezer lejt juttatni, vagy Érszőllősnek több mint 100 ezer lejt, hogy rendezze az adósságait. Paptamásinak útépítés finanszírozására jutott körülbelül 100 ezer lej. Tarcsán támogatják az óvoda épületének rendbetételét- 30 ezer lej, Érsemjénben finanszírozzák a közösségi ház, illetve a házasságkötő teremnek a teljes belső bútorzattal való ellátását- 100 ezer lej. Sikerült Szalacson létrehozni egy műfüves sportpályát- 100 ezer lej. Az úthálózat fejlesztését segítik Örvénden, Alsólugason, vagy például Köröstarjánban egy park létesítését finanszírozzák 30 ezer lej értékben. Hegyközcsatárban infrastrukturális munkálatokra juttatnak pénzt, Margitta pedig 85 ezer lejt kap aszfaltozásra. Így év vége fele tehát jó pár olyan magyar településnek is sikerült segíteni, melyek pénzszűkében voltak.

Repülőtér

Ezen kívül több olyan napirendi pont volt, melyek általános jellegű problémákat tartalmaztak. Mint ismert, néhány hónapra a megyei önkormányzat vezetése azt ígérte, átláthatóvá teszi a közösségi közlekedést, mert olyan jelzéseket kaptak, hogy virágkorukat élik a kalózjáratok. Ennek megfelelően most Pásztor Sándor megyei tanácselnök külön kérte 70 ezer lej átutalását az ATOP-on keresztül, hogy a megyei rendőrséggel együttműködve elkezdődhessen a kamerarendszer kiépítése annak érdekében, hogy Nagyvárad környékén monitorizálni lehessen a ki- és bemenő forgalmat.

Új szerkezeti felépítést és átmeneti igazgatótanácsot szavaztak meg a repülőtér esetében. A létesítmény struktúrájának bővítésére azért van szükség, mivel sok új járat indul, így tulajdonképpen a bevételek is nőnek. A törvény szerint ugyanakkor személyi állomány szempontjából kötelesek a repülőteret egy felsőbb kategóriába sorolni, az engedélyeket is csak így kapják meg. Az új organigramma szerint majdnem 20 személlyel nő a személyi állomány, az RMDSZ pedig Bimbó-Szuhai Tibort jelölte az ideiglenes igazgatótanácsba.

Ciucur Losonczi Antonius